29 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explică de ce s-a revenit la 2 zile pentru doza de urgență de antibiotice

 

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explică de ce s-a revenit la 2 zile pentru doza de urgență de antibiotice, de la 3 zile. Car sunt riscurile:

Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie şi “doar în situaţii de urgenţă” se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.

“Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă”,  se menţionează într-un ordin al Ministerului Sănătății (MS).

Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore.

Într-o intervenție la Digi24.ro, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat motivul pentru care s-a redus termenul de la 72 la 48 de ore.  „48 de ore suficiente pentru că atât vinerea cât și lunea oricine se poate duce la medicul de familie sau la orice alt medic pentru prescripție și pentru a se vedea ce tratament este necesar”, a explicat ministrul Rafila.

Ministrul a mai amintit pericolul la care ne supunem dacă luăm antibitioce „după ureche”. Riscul administrării antibioticelor este creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotice.

 

Print Friendly, PDF & Email