14 iulie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Noi proteste în Capitală: Sute de taximetriști, în Piața Constituției și Piața Victoriei

Foto: automarket.ro

Noi proteste în Capitală: Sute de taximetriști, în Piața Constituției și Piața Victoriei. Taximetriștii cer modificări legislative privind transportul în regim de taxi și cel alternativ.

Sute de taximetriștri protestează miercuri, 7 februarie, în Piața Constituției și Piața Victoriei, în intervalul 9:00 – 14:00. Taximetriștii solicită o serie de modificări legislative privind transportul în regim de taxi și cel alternativ.

Dacă modificările legislative nu vor fi efectuate, taximetriștii vor rămâne în stradă pe termen nelimitat, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI), Radu Viorel.

„Presupunem că vor fi între 500 și 800 de taxiuri în Piața Constituției. La ora 12:30 mergem din nou la Guvern, unde vom avea o nouă rundă de discuții despre reglementarea transportului alternativ și a modificării Legii 38 privind transportul de persoane în regim de taxi și închiriere.

Totodată, vom solicita creșterea vechimii autoturismelor taxi, de la 10 la 15 ani, deoarece operatorii de transport nu-și mai pot cumpăra alte mașini noi, venind după o criză economică. Dacă nu vor fi făcute modificările legislative, nu avem altă variantă decât să rămânem în stradă pe termen nelimitat.

Pe lângă modificările pe care le cer transportatorii la serviciile de transport, cea mai mare problemă a taximetriștilor și a operatorilor de transport în general este cea de număr. Acolo sunt nelimitate și vreau să vă spun că sunt câtă fază și câtă iarbă. Nu există niciun control, e ceva ireal.

În spatele acestor aplicații sunt niște fonduri de investiții care își permit orice. Aceste fonduri de investiții au în portofoliu miliarde. Ei își permit să facă orice, oricând, oriunde. Piața locală este sub asediu. Deci, nu mai este vorba că cineva are ceva cu multinaționala, cu corporatismul. Piața locală va cădea, dacă Guvernul și legiuitorii nu vor lua măsuri”, a explicat Radu Viorel pentru Agerpres.

Reprezentantul protestatarilor a mai spus că politicul nu a luat în calcul că există o lege privind transportul de persoane, transportul public și a dat o lege paralelă care face același lucru, ce are condiții „mult mai relaxate și mult mai libere decât la taxi”.

“Noi, fiind transport public local, ne aflăm sub autoritatea locală. Trebuie să ne asigure un mod de viaţă real, în sensul de a ne recupera investiţia, de a efectua transportul de persoane în condiţii legale. Ori, avem un concurent în piaţă care este la liber şi el poate să aducă maşini din toată România.

Treaba este foarte, foarte gravă. Guvernul Dăncilă a greşit când a legiferat aşa ceva. Atenţie, nu ne face un cadou. Noi suntem prestatori şi executanţi ai acestui serviciu. Suntem operatori de transport care, sub protecţia unei legi, am făcut nişte investiţii. La volanul unui taxi stă un şofer.

Şoferul are în spate o soţie, copii, şcoală, întreţinere. Adică nu este un cadou pe care-l face, este o problemă socială. Toţi oamenii ăştia rămân fără servicii”, a adăugat preşedintele ADTI.

Reprezentanții Asociației Șoferilor de Taxi București – Ilfov solicită respectarea art. 6 din Legea 204/2019 cu privire la fiscalizarea curselor și comisioanelor printr-o entitate fiscală înregistrată la ONRC cu suspendarea avizului tehnic până la intrarea în legalitate, dar și limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calității vieții și aerului, aglomerării traficului și poluarea din marile orașe.

Care sunt solicitările taximetriștilor

  • eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru auto deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere,
  • ridicarea pragului de autorizare la vechimea mașinii, minim E6,
  • interzicerea colantării sau aplicarea regulamentelor locale cu privire la reclame, pe autoturisme la platformele digitale,
  • eliminarea „tarifului dinamic”, potrivit recomandărilor de la Consiliul Concurenței cu privire la practicile înșelătoare.

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Capitalei, adunarea publică de miercuri, 7 februarie, este organizată de Asociaţia Şoferilor de Taxi Bucureşti-Ilfov, mai relatează Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email