Nuclearelectrica și Framatome avansează în producerea izotopului medical Lutețiu-177 în România, folosit în tratamente pentru cancer
Nuclearelectrica și Framatome anunță un proiect pentru producerea izotopului Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă, folosit în tratamente pentru cancer. Studiul de fezabilitate a arătat că acest proiect este viabil iar producția ar putea începe în 2028. Lu-177 este important pentru terapii avansate în lupta împotriva cancerului iar acest proiect va contribui la aprovizionarea României cu acest izotop vital, sprijinind sănătatea publică prin utilizarea energiei nucleare, transmite BVB.
SN Nuclearelectrica SA (SNN) și Framatome anunță concluziile pozitive ale studiului de fezabilitate realizat pentru a evalua posibilitatea producerii izotopului medical Lutețiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă din România. Lutețiu-177 este utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului, transmite BVB.
Cele două companii demarează implementarea proiectului, care include proiectarea detaliată, achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2 a centralei nucleareo-electrice de la Cernavodă. Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevazută pentru anul 2028.
“Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producția de energie, ci și sănătatea publică. Producția de Lutețiu-177 marchează o etapă importantă pentru România și pentru industria nucleară globală.
Rolul nostru în susținerea tratamentelor oncologice de ultima oră prin medicină nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creșterea nivelului de bunăstare,” a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, potrivit BVB.
Energie curată și producție de izotopi medicali
Proiectul anunțat de cele două companii evidențiază contribuțiile multiple pe care le poate aduce energia nucleară – generarea de energie curată și producția de izotopi medicali.
Potrivit BVB, studiul de fezabilitate a fost inițiat în noiembrie 2023, pe baza tehnologiei de producție de izotopi a Framatome. Acest studiu a evaluat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ținte în izotopi medicali, în plus față de producția actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon.
De asemenea, studiul a demonstrat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piață necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de lutetiu.
“Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica și că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacități suplimentare la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scarălargă, fiabile și diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului.
Cererea de tratamente de ultimă generație pentru cancer, accesibile masiv la nivel mondial, crește rapid. Industria nucleară este pregatită să își joace rolul în consolidarea lanțului de aprovizionare cu radioizotopi salvatori de vieți în Europa și în întreaga lume”, a declarat Francois Gauche, VP Framatome Healthcare.
Mai mult decât atât, proiectul vizeaza asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce privește producția și furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emițător beta utilizat în terapia cu radionuclizi țintiți pentru tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice în tratamentul cancerului.
Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase. Tehnologia de producție a izotopului deținută de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022, potrivit BVB.