26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

O nouă alertă alimentară în supermarketuri! Dr. Oetker retrage de la vânzare un produs

 

Dr. Oetker a anunțat într-un comunicat de presă retragerea de pe piață a produsului  „Smoothie Bowl cu căpșuni, banane, aronia și semințe de in”. Produsul ar putea conține reziduuri de patulină, o substanță toxică produsă de mucegai. Compania recomandă clienților să trateze cu maximă seriozitate această retragere și să nu consume produsul afectat, notează Capital.ro. 

Produsele contaminate au fost distribuite în magazinele alimentare din Germania, Austria și Finlanda. Retragerea vizează în special produsele cu o greutate de 200 g și data de expirare 23 aprilie 2024. Prețul de achiziție va fi rambursat, fără necesitatea prezentării bonului fiscal, mai notează Capital.ro.

Atenție! Nu consumați acest produs!

Clienții care au cumpărat deja acest produs alimentar sunt sfătuiți să nu-l consume deoarece prezintă riscuri pentru sănătate și să-l returneze în magazine. După returnarea produsului, oamenii vor primi banii înapoi.

În produsul retras de la comercializare au fost detectate reziduuri de patulină, o micotoxină, un metabolit secundar produs de mucegaiurile din genurile Aspergillus și Penicillium.

Toxina este adesea întâlnită în fructele și legumele afectate de mucegai, merele fiind cele mai susceptibile. Patulina poate afecta lanțul respirator și, în cantități mari, poate determina simptome precum greață, inflamație a mucoasei stomacului și deteriorarea ficatului.

Deși majoritatea tipurilor de mucegai se dezvoltă la temperaturi mai ridicate, există și unele specii care pot prospera la temperaturi foarte scăzute.

Totodată, mucegaiurile sunt capabile să supraviețuiască în medii cu un conținut ridicat de sare și zahăr. Astfel, acestea pot să se dezvolte în gemuri, jeleuri refrigerate și pe produse din carne sărată, precum șuncă, slănină sau salam.

Acest mucegai este periculos pentru că poate declanșa reacții alergice sau probleme respiratorii iar unele varietăți de mucegai produc micotoxine toxice care pot afecta sănătatea.

Mai mult, bacteriile invizibile pot să se dezvolte alături de mucegai, ceea ce amplifică riscul asociat consumului acestor produse. Este esențial să fim conștienți de aceste aspecte și să evităm consumul produselor afectate pentru a ne proteja sănătatea, mai notează Capital.

Reamintim că, recent, a mai fost retras de la comercializare un smoothie de la Lidl, tot din cauza acestei substanțe – patulina.

Print Friendly, PDF & Email