4 octombrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Parlamentul European cere reguli mai stricte pentru a reduce risipa alimentară și de textile

 

Parlamentul European a anunțat că a adoptat propunerile pentru a preveni și a reduce mai eficient deșeurile produse de alimente și textile în toate statele membre UE.

Eurodeputații au adoptat poziția în primă lectură cu privire la revizuirea propusă a cadrului privind deșeurile cu 514 de voturi pentru, 20 împotrivă și 91 abțineri.

Parlamentarii europeni propun obiective obligatorii mai mari de reducere a deșeurilor care trebuie îndeplinite la nivel național până la 31 decembrie 2030: cel puțin 20% în procesarea și fabricarea alimentelor (în loc de 10% propus de Comisie) și 40% pe cap de locuitor în comerțul cu amănuntul, restaurante, servicii alimentare și gospodării (în loc de 30%).

Parlamentul dorește, de asemenea, ca CE (Comisia Europeană) să evalueze dacă ar trebui introduse obiective mai mari pentru 2035 (cel puțin 30% și, respectiv, 50%) și, dacă da, le cere să vină cu o propunere legislativă.

Totodată, aceștia sunt de acord să extindă sistemele de responsabilitate a producătorului (EPR), prin care producătorii care vând textile în UE ar trebui să acopere separat costurile pentru colectarea, sortarea și reciclarea acestora.

Statele membre ar trebui să stabilească aceste scheme la 18 luni de la intrarea în vigoare a directivei (comparativ cu 30 de luni propuse de Comisie), notează Green Report.

Care sunt produsele vizate

Noile reguli ar urma să acopere produse precum îmbrăcăminte și accesorii, pături, lenjerie de pat, perdele, pălării, încălțăminte, saltele și covoare, inclusiv produse care conțin materiale textile precum piele, piele compozită, cauciuc sau plastic.

„Parlamentul a venit cu soluții specifice pentru a reduce risipa de alimente, cum ar fi promovarea fructelor și legumelor „urâte”, supravegherea practicilor neloiale de piață, clarificarea etichetei datei și donarea de produse nevândute. alimente consumabile.

Pentru textile, dorim să includem și produse non-casnice, covoare și saltele, precum și vânzări prin platforme online”, spune raportoarea Anna Zalewska (ECR, PL), citată de Green Report.

Dosarul va fi urmărit îndeaproape de noul Parlament după alegerile europene din 6-9 iunie.

Cantitatea de deșeuri crește de la an la an și, în fiecare an, în UE sunt generate 60 de milioane de tone de deșeuri alimentare (131 kg de persoană) și 12,6 milioane de tone de deșeuri textile.

De altfel, numai îmbrăcămintea și încălțămintea reprezintă 5,2 milioane de tone de deșeuri, echivalentul a 12 kg de deșeuri de persoană în fiecare an. Se estimează că mai puțin de 1% din toate textilele din întreaga lume sunt reciclate în produse noi.

Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul răspunde așteptărilor cetățenilor ca UE să aplice principiile economiei circulare și să promoveze măsuri împotriva risipei alimentare, precum și să pună în aplicare fără întârziere o strategie ambițioasă în materie de textile durabile și să crească standardele de mediu, așa cum se exprimă în propunerile 1( 3), 5(8), 5(9) și 5(11) din concluziile Conferinței privind Viitorul Europei, mai notează Green Report. 

Print Friendly, PDF & Email