12 decembrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Predicții pentru anul post-electoral 2025: un nivel mai ridicat de volatilitate pe piața bursieră. Care sunt domeniile în creștere

Următoarea perioadă va fi caracterizată de o volatilitate în creștere din cauza alegerilor din România precum și a noilor măsuri fiscale care ar putea fi aplicate din 2025, a declarat Adrian Codirlașu, președinte al Asociației Chartered Financial Analyst (CFA) România, pentru zf.ro,

Președintele CFA România, Adrian Codirlașu, consideră că sectoarele de energie și financiar ar putea beneficia în continuare de o creștere susținută în ciuda câtorva provocari. Nu trebuie neglijat riscul de creștere a ratei inflației, care este unul real pentru următoarele luni. De altfel, și acesta ar putea cântări și pentru evoluția bursieră de la începutul anului viitor.

Totodată, privind către 2025 şi oportuni­tăţile investiţionale pe care le poate aduce noul an, Codirlaşu iden­tifică industria energetică şi sectorul financiar, care poate beneficia in­clusiv de creşterile salariile realizate în ultimul timp şi promise pentru perioada ur­mătoare în România.

„De energie va fi întotdeauna nevoie şi cerinţele vor tot creşte, dată fiind şi componenta AI care este mare consumatoare de energie. Restul industriei pare că şi-a găsit minimul şi de aici încolo măcar stă pe loc şi nu mai scade“, a mai explicat reprezen­tantul CFA pentru zf.ro.

În 2024, indicele BET-NG – unde sunt incluse companiile din energie şi utilităţi de pe piaţa principală a Bursei – înregistrează o creştere de 11%, sub randamentul afişat în aceeaşi perioadă de indicele de referinţă BET, respectiv 15%. Dinamicile din ultimele 12 luni sunt de 17%, respectiv 20%, mai notează zf.ro.

„Sectorul financiar, de asemenea. Salariile au crescut substanţial, dar nu vor creşte atât de mult anul viitor ca anul acesta. Dacă vor continua să crească şi şomajul va rămâne la nivelul actual, asta va însemna încredere în economie şi apetit pentru credite, ceea ce va favoriza sectorul.”

În ceea ce priveşte finalul de an, Adrian Codirlaşu anticipează un nivel mai ridicat de volatilitate decât cel cu care erau obişnuiţi participanţii bursieri, identificând în acest sens alegerile parlamentare şi prezidenţiale, majorările de fiscalitate de anul viitor, cât şi riscul de creştere a ratei inflaţiei, potrivit zf.ro.

Print Friendly, PDF & Email