5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Premierul României: Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, investiţie necesară viitorului României

Foto: Agerpres

Dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă este considerată o  investiţie necesară viitorului României şi va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Vineri, șeful Executivului a  luat parte la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Acordului de sprijin pentru dezvoltarea Proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

“Ne aflăm într-un moment crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic în România şi, desigur, pentru producerea de energie din surse curate şi nepoluante. Semnarea Acordului de sprijin pentru dezvoltarea proiectului strategic naţional Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu este doar un efort instituţional comun, ci reprezintă angajamentul ferm al statului român pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect. Am convingerea că implicarea şi susţinerea autorităţilor române la cel mai înalt nivel sunt esenţiale pentru continuarea proiectului de la Cernavodă şi pentru finalizarea activităţilor pe care le implică cea de-a doua etapă de dezvoltare în calendarul estimat “, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat Agerpres.

Cu această ocazie, premierul a scos în evidență faptul că  Europa şi întreaga lume sunt preocupate să asigure energia necesară cetăţenilor şi economiilor în condiţii accesibile şi prietenoase cu mediul, direcţie de la care România nu face excepţie.

“Am reuşit în ultimii ani să facem paşi importanţi în tot ceea ce înseamnă protejarea consumatorilor români, dezvoltarea sistemului energetic şi atingerea obiectivului nostru privind independenţa energetică. Planurile pe termen lung şi investiţiile stabilite ne vor asigura necesarul de consum în continuă creştere pentru o economie şi o societate aflate pe calea dezvoltării durabile. În acest context, dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este o investiţie necesară viitorului României şi va acoperi peste o treime din necesarul energetic estimat pentru anii 2030-2031”, a declarat Ciucă.

Acesta a evidenţiat, printre beneficiile sociale pe care le va aduce, extinderea capacităţii de producţie la Cernavodă, menţinerea a peste 20.000 de locuri de muncă într-un domeniu de top, pentru care România are experienţă la cele mai înalte standarde.

“Ţara noastră are istoric şi experienţă în operarea în siguranţă, avem un reglementator cu experienţă, şi aici vorbim de CNCAN, industrie care poate contribui la proiectele energiei nucleare, şcoală performantă şi parteneriate puternice la nivel internaţional”, a completat Ciucă.

El a adăugat că, alături de proiectul Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea tehnologiei bazată pe reactoarele modulare mici va plasa România drept lider al energiei curate şi sigure.

Print Friendly, PDF & Email