14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Preşedintele Iohannis participă la Summitul B9. discuţii despre situaţia de securitate în regiunea Mării Negre

Foto: Agerpres

Marți, preşedintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), care se va defășura la Riga, în Letonia, unde va pleda pentru o atenţie sporită asupra situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi pentru continuarea sprijinului acordat statelor cele mai expuse din regiune, precum Republica Moldova, potrivit unui comunical al Administrației Prezindențiale, preluat de Agerpres.

Mai cu seamă, şeful statului va coprezida lucrările summitului alături de preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, şi cel al Poloniei, Andrzej Duda. La eveniment va participa, de asemenea, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul Bucureşti 9 se desfăşoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei. Liderii vor avea, la Riga, oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore şi principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina, precizează sursa citată.

Se vor purta discuții și despre continuarea implementării deciziilor aliate adoptate în cadrul celor mai recente summituri NATO, inclusiv în ceea ce priveşte angajamentele de investiţii şi cheltuieli pentru Apărare, precum şi sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Print Friendly, PDF & Email