5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Președintele Iohannis: Solidaritatea României faţă de Ucraina, de neclintit

Foto: News.ro

Marți, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, că solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit de la declanşarea războiului de către Rusia şi a precizat că ţara noastră a primit peste 5,7 milioane de cetăţeni ucraineni. De asemenea, el a adăugat că a fost facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin România. ”Vom continua să sprijinim multidimensional şi cuprinzător Ucraina atât timp cât va fi necesar. Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război”, a afirmat preşedintele, porivit unui comunicat News.ro.

Mai cu seama, Iohannis a vorbit la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefi de misiuni diplomatice, consulare şi de institute culturale despre consecinţele războiului din Ucraina.
“Consecinţele nocive la nivel global ale războiului de agresiune de la graniţele noastre au determinat adaptarea noastră rapidă şi formularea de răspunsuri ferme pe o linie clară şi puternic asumată a politicii noastre externe. Dumneavoastră v-aţi aflat de nenumărate ori în prima linie a eforturilor de gestionare a efectelor acestui război, punând în mişcare mecanismele şi instrumentele diplomatice şi consulare, propunând abordări inovative şi demonstrând constant relevanţa unei diplomaţii eficiente. Au trecut mai bine de 18 luni de la declanşarea războiului de către Rusia, iar solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni. Am coagulat eforturi umanitare internaţionale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane de tone de produse agricole ucrainene prin Romănia”, a declarat Iohannis.
El a menţionat că acestor eforturi “li se alătură sprijinul politic puternic acordat Ucrainei la nivelul Uniunii Europene şi al NATO, demersuri fără precedent în planul dreptului internaţional, precum şi angajamentul nostru pentru continuarea izolării Moscovei şi combaterea impunităţii Rusiei”.
Preşedintele României a anunţat că ţara noastră va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie, dar va fi alături şi de Republica Moldova.
Print Friendly, PDF & Email