Prima maternitate publică construită în ultimii ani în Timişoara a fost inaugurată
Prima maternitate publică a fost construită în ultimii 50 de ani în Timişoara a fost inaugurată, luni, 12 august în campusul Spitalului Judeţean Timişoara, în a cărui jurisdicţie se află, investiţia în valoare de 20 de milioane de euro fiind din fonduri europene.
Trebuie spus că maternitatea a fost ridicată de la zero, în cadrul proiectului transfrontalier cu Ungaria, intitulat “Copii dincolo de frontiere – conectarea serviciilor medicale din domeniul obstetrică – ginecologie şi neonatologie dintre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brînzeu’ Timişoara şi Clinica de pediatrie din Szeged”.
Managerul general al Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Dorel Săndesc, a scos în evidență, în discursul său de la inaugurare, că această maternitate va schimba paradigma din punctul de vedere al pacienţilor care vin la spital.
“Multe femei vor dori să vină la maternitatea de stat şi doar dacă nu vor găsi loc vor alege altă variantă, inclusiv cea privată. Pentru că acum putem oferi condiţii hoteliere, de igienă şi de modernitate mai bune decât la privat. În plus, vom oferi ceea ce preocupă mereu mamele şi familiile lor, respectiv, siguranţa că dacă ceva nu merge bine pentru mamă sau pentru nou-născut, locul în care trebuie să fie este acesta. Cele mai multe mame care merg la privat să nască sunt preocupate de gândul că dacă ceva nu merge bine, în final tot la spitalul de stat ajung. Cred că vom avea o problemă cu programarea şi că va fi prea mică maternitatea”, a declarat Dorel Săndesc, potrivit unui comunicat Agerpres.
Investiţia a beneficiat şi de cofinanţare din partea Consiliului Judeţean Timiş, în valoare de 7,5 milioane de euro.
Maternitatea se află în campusul Spitalului Judeţean Timişoara, are patru etaje şi o capacitate de 126 de paturi şi se întinde pe o suprafaţă de 5.434 de metri pătraţi utili. Este prevăzută cu o secţie ATI, bloc operator, săli de naştere şi camere de gardă, precum şi compartimente de prematuri, nou-născuţi eutrofici, fertilizare in vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică şi histeroscopică, obstetrică fiziologică şi de spitalizare de zi. Pe etaje sunt şi spaţii pentru însoţitori şi vizitatori.
Compartimentarea include, la demisol, sectorul de primiri urgenţe, vestiare şi centrul de imagistică. La parter vor fi centrul de fertilizare in-vitro, secţiile ambulatoriului de specialitate şi recepţia.
La inaugurare au participat oficiali judeţeni, coordonatori ai proiectului şi Mitropolitul Ioan al Banatului.