3 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primăria Capitalei: Împrumut de 118 milioane lei pentru plata autobuzelor electrice şi tramvaielor

Foto Agerpres

Primăria Capitalei dorește să contracteze un împrumut în valoare de până la 118.645.000 lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa de vineri a Consiliului General, potrivit unui comunicat Agerpres.

Se pare că din această sumă, 78 de milioane de lei sunt destinaţi achitării autobuzelor electrice, care vor fi livrate până la finalul anului. Mai exact, este vorba despre o sumă care nu va fi acoperită din fonduri europene nerambursabile. Primarul general, Nicuşor Dan, a precizat şi că Municipalitatea are nevoie de o finanţare suplimentară pentru plata tramvaielor, astfel încât să fie livrate 70, şi nu 65, până la sfârşitul anului.

“Avem nevoie de o finanţare suplimentară pentru plata tramvaielor, pentru a avea 70 de tramvaie, şi nu 65, până la sfârşitul anului. (…) Intenţia noastră este ca termenul de împrumut să fie cât mai lung, pentru ca ratele şi dobânzile să fie cât mai mici”, a precizat edilul general, în şedinţa CGMB.

Conform proiectului, contractarea împrumutului se realizează pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte finanţate din fonduri europene. Este vorba despre achiziţionare a 100 de tramvaie, precum şi a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora. Pentru primul proiect, finanţarea rambursabilă reprezintă 39,7 milioane lei, iar pentru al doilea – 78,9 milioane lei.

Potrivit raportului de specialitate, în mai 2021, municipalitatea a încheiat contractul cu asocierea Astra Vagoane – CRRC Qingdao, cu o valoare de 840 de milioane de lei, pentru furnizarea a o sută de tramvaie. Livrarea tramvaielor a început în mai 2022, iar până la finalul anului 2023 se estimează ca vor fi livrate 70.

Pe parcursul derulării contractului, Astra Vagoane a solicitat actualizarea preţului contractului, în conformitate cu dispoziţiile din instrucţiunea preşedintelui ANAP, cu 4,83%, reprezentând fluctuaţia indicelui preţului producţiei industriale în perioada august 2019 – decembrie 2020.

Totodată, în luna octombrie, au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici, în conformitate cu OUG 64/2022, iar valoarea totală a investiţiei a crescut la 1.043.116.221 lei fără TVA. În decembrie urmează să fie achitate cheltuielile neeligibile pentru două tramvaie, care vor fi livrate în această lună, dar şi plata majorării valorii contractului de furnizare. Este vorba despre o sumă în valoare cumulată de 39.719.000 lei, care nu va fi acoperită din fonduri nerambursabile.

Print Friendly, PDF & Email