Primul centru destinat deșeurilor voluminoase în Zalău. Proiectul are o valoare ce depășește 3 milioane de lei
Primăria Municipiului Zalău a anunțat miercuri, 13 martie, că va realiza un centru de colectare a deşeurilor voluminoase de tipul mobilierului uzat, anvelope, deşeuri din construcţii şi chiar cadavre de animale, printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de peste trei milioane de lei.
“În baza demersurilor făcute de administraţia locală a fost obţinută finanţare din fonduri europene pentru implementarea proiectului de amenajare Centru de colectare deşeuri cu aport voluntar în municipiului Zalău. Proiectul de lucrări se află în licitaţie publică, având ca termen de depunere a ofertelor 28 martie 2024.
Având în vedere că în momentul de faţă construcţiile de pe strada Spicului, proprietate publică a municipiului Zalău, sunt neutilizate şi se află în stare avansată de degradare, zona urmează să fie reamenajată şi pregătită pentru implementarea proiectului amintit.
Suprafaţa Centrului va fi de 2.419,2 metri pătraţi şi va fi prevăzută atât cu containere descoperite, cât şi cu containere închise”, a transmis Primăria Zalău într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.
Pentru ce tipuri de deșeuri este noul proiect
Centrele de colectare cu aport voluntar sunt destinate colectării separate a deşeurilor care nu pot fi colectate în sistem “door-to-door”: deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – voluminoase, textile, din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, cadavre animale, deşeuri periculoase, deşeuri de grădină, din construcţii şi demolări.
“Obiectivul acestei investiţii este dezvoltarea unui management al deşeurilor eficient, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separate, pregătire pentru reutilizare şi valorificare a deşeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice şi a tranziţiei la economia circulară”, mai transmite administrația locală.
Implementarea proiectului privind realizarea centrului de aport voluntar se face în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta 3 – Managementul deşeurilor, valoarea totală a lucrărilor scoase la licitaţie fiind de 3,2 milioane de lei, lei fără TVA.