12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

„Primul student în familie”, un program prin care tinerii pot primi 330 de lei lunar

 

Programul „Primul student din familie” se adresează tinerilor care vor să urmeze o facultate, studenții primind o sumă de 330 de lei lunar, pentru o perioadă de maximum doi ani. Depunerea cererilor pentru acest program a început din 28 martie, termenul limită fiind 31 mai 2024.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat recent lansarea unui program numit „Primul student din familie”. în parteneriat cu Ministerul Educației. Prin intermediul programului, elevii pot beneficia de diverse măsuri dedicate creșterii accesului la studii universitare, inclusiv de majorarea burselor sociale sau de merit.

Programul are drept scop prevenirea şi combaterea abandonului universitar iar bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 de milioane de euro, notează avocatnet.ro.

Bugetul este repartizat la nivelul a două categorii de regiuni: pentru regiunile mai puţin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest şi Centru), suma totală disponibilă depăşeşte 44,97 milioane de euro, din care contribuţia UE este de 38,225 milioane euro (corespunzând unei contribuţii UE de 85%) şi contribuţia naţională de 6,745 milioane euro (corespunzând unei contribuţii naţionale de 15%), iar pentru regiunea dezvoltată (Bucureşti-Ilfov), suma totală disponibilă este de 5,029 milioane euro, din care contribuţia UE este de 2,012 milioane euro (corespunzând unei contribuţii UE de 40%) şi cea naţională de 3,017 milioane euro (corespunzând unei contribuţii naţionale de 60%).

Proiectele din cadrul apelurilor PEO pot fi depuse de instituţii de învăţământ superior de stat şi particulare şi de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, în parteneriat cu instituţii de învăţământ superior de stat şi particulare.

Cererile de finanţare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, în perioada 28 martie 2024 – 31 mai 2024, mai notează avocatnet.ro.

Totodată, din fondurile europene vor fi finanţate subvenţii pentru elevii de liceu din clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a în valoare de 300 de lei/lună pentru o perioadă de minimum 12 luni şi maximum 21 de luni.

 

Print Friendly, PDF & Email