12 decembrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primul tur al alegerilor prezidențiale, rezultate parțiale: Călin Georgescu, pe primul loc. Cine va fi în turul al doilea

Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) - Rezultate parțiale
Sursa: Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) – Rezultate parțiale
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat, pe site-ul său, date în timp real, după centralizarea proceselor verbale, după închiderea secțiilor de votare la primul tur al alegerilor prezidențiale 2024, ce au avut loc duminică, 24 noiembrie.

Candidatul USR, Elena Lasconi a urcat pe locul doi, după numararea a 99,91% dintre voturile exprimate. Mai sunt de centralizat procesele verbale din 18 secții de votare. Pe locul întâi se menține Călin Gerogescu, candidat independent, cu 22, 94% dintre voturi.

Date în timp real pentru secțiile din străinătate, AICI

 

În curs de verificare

PV-uri centralizate: 20041 / 20059

Procent: 99,91 %

Cine este Călin Georgescu, marea surpriză a alegerilor prezidențiale din acest an

Călin Georgescu, marea surpriză a primului tur al alegerilor prezidențiale din România, s-a născut pe 26 martie 1962 la București și a absolvit Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Are un doctorat în pedologie (știința care studiază compoziția solului).

A urmat cursuri postuniversitare în securitate și apărare națională la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.

Hotnews notează că, în 1991, Georgescu a devenit consilier al ministrului Mediului de la acea vreme, Marcian Bleahu, în cabinetul condus de Theodor Stolojan. În același minister a ocupat funcția de secretar general în perioada 1997-1998. Între 2000 și 2011 a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă.

A fost coordonatorul echipelor care au elaborat variantele din 1999 și 2008 ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă. În 2004-2005 a fost director în Ministerul Afacerilor Externe, iar în intervalul 2006-2012 a ocupat postul de director executiv la Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare.

Propus pe lista potențialilor premieri în 2011 și 2012

Călin Georgescu s-a aflat pe lista potențialilor premieri în anii 2011 și 2012, ca soluție de înlocuire a lui Emil Boc, a cărui popularitate era în scădere după măsurile luate în timpul crizei economice din 2009-2010. La acea vreme, Georgescu a spus că nu este interesat de șefia Guvernului.

Călin Georgescu a devenit un apropiat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care l-a propus drept candidat pentru funcția de prim-ministru după alegerile din 2020, când partidul a intrat în Parlament.

De asemenea, Georgescu a fost candidat al AUR pentru funcția de premier și în timpul crizei politice generate de căderea guvernului Cîțu, în octombrie 2021.

Sursa: Călin Georgescu, Facebook

Călin Georgescu, declarații controversate

La începutul anului 2022, George Simion anunța că Georgescu ar putea deveni președinte de onoare al AUR. A urmat însă un interviu al lui Georgescu la Antena 3 pe 31 ianuarie 2022.

Atunci i s-au cerut explicații privind o declarație din anul precedent, în care Corneliu Zelea Codreau și Ion Antonescu era menționați ca „eroi” ai românilor: „Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.

Călin Georgescu a răspuns că liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu şi fostul şef al statului Ion Antonescu au făcut „şi fapte bune” și a punctat că nu poate să aibă păreri „faţă de martiri”.

Toţi au făcut şi fapte bune şi altele mai puţin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul şi, dacă nu spui adevărul, nu ai cum să fii lider. Istoria a fost mistificată şi sunt foarte mulţi oameni fabricaţi, iar puterea a fost luată pe bani în ultima perioadă, în ultimii 30 de ani. Sub acest aspect, referitor la întrebare, trebuie să păstrăm un echilibru. Au fost şi fapte bune şi fapte pe care nu le pot comenta, dar istoricii trebuie să demonstreze acest lucru. Faţă de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră şi rămân în istoria noastră”, a spus Călin Georgescu la Antena 3, răspunzând la întrebarea dacă nu se teme să fie izolat când îi numeşte „eroi” pe Corneliu Zelea Codreanu şi Ion Antonescu.

Călin Georgescu a mai declarat atunci că „Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea fiinţei umane”, relatează TVR Info.

De asemenea, întrebat despre asasinarea lui Armand Călinescu şi Nicolae Iorga de către legionari, Călin Georgescu a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuţi”.

Print Friendly, PDF & Email