26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Producătorii vor fi obligați să marcheze vizibil pe ambalaje reducerea gramajului. Guvernul promite controale și sancțiuni pentru cei care păcălesc consumatorii

 

Producătorii vor fi obligăţi să marcheze vizibil pe ambalaje reducerea gramajului, dacă au recurs la această strategie pentru a masca creșterile de prețuri din ultimul de timp.  Totodată, guvernul promite controale şi sancţiuni pentru cei care îi păcălesc pe clienţi.

 

Multe dintre produsele propulare au ajuns la rafturile magazinelor cu gramaje reduse, în ultimul timp. Deși cantitatea este redusă, prețurile au rămas la fel sau, în unele cazuri, au înregistrat chiar creșteri.

Oamenii spun că și-au dat seama de nouă strategie la final de lună, când au observat că pachetele cu făină sau orez s-au golit mult mai repede, relatează TVR Info.

Dar reducerea de gramaj nu se rezumă doar la făină și orez, ci și la brâzeturi, lactate, dulcuri, carne. De pildă, o pungă de napolitane de 180 de grame cântăreșre cu 20 de grame mai puțin, dar prețul a rămas ca pentru 180 de grame.

Pentru ca oamenii să nu mai fie păcăliți, premierul promite măsuri drastice.

„Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent, iar în paralel să pregătim o reglementare pe modelul francez: producătorii să fie obligăți să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit TVR Info.

De altfel, reprezentanții centrelor comerciale recunosc că au primit multe reclamații de la clienții supărați. Iar economiștii spun că marii producători încearcă să câștige în această perioada din orice.

Luna trecută, Ministerul francez de Finanțe a anunțat că îi obligă pe comercianți să semnaleze produsele pentru care au redus gramajul, dar au menținut prețul. Urmează să vedem dacă această măsură va fi luată și în România sau rămâne la nivel declarativ în an electoral.

Print Friendly, PDF & Email