12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Programul Rabla Plus 2024 are modificări: Scade valoarea voucherului pentru mașinile electrice

 

Programul Rabla Plus 2024 are modificări importante, multe dintre acestea nefiind tocmai cele așteptate de cetățeni. Care este decizia luată în legătură cu voucherul pentru mașinile electrice.

Guvernul României a decis să reducă la jumătate valoarea bonusurilor acordate prin programul Rabla Plus. În urma acestei decizii, cel mai probabil, se va mai tempera din avântul înmatriculărilor ”verzi”, relatează Hotnews.

Valoarea ecotichetului pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric va fi înjumătățit, ajungând la 25.500 de lei, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare în programul Rabla Plus.

Ce valori vor avea voucherele

Care sunt modificările aduse proiectului de modificare a programului Rabla Plus. Indiferent de numărul de mașini uzate predate spre casare, valoarea voucherului va fi de:

  • a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Totodată, o altă modificare importantă pentru programul Rabla Plus 2024 este aceea că valoarea acestui ecotichet nu va fi mai mare în funcție de câte mașini uzate se oferă spre casare, așa cum este în prezent.

Acest voucher se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou iar diferența este asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii sau surse financiare complementare.

De asemenea, din acest an, prin ecotichetul din Rabla Plus nu se vor mai putea achiziționa mașini electrice mai scumpe de 70.000 de euro (TVA inclus). Pragul a fost diminuat de la 75.000 de euro (cu TVA inclus) în prezent, notează Hotnews.

Print Friendly, PDF & Email