5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Putin l-a sunat pe premierul indian Modi pentru a-i spune că nu va participa la summitul G20

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a informat pe premierul indian Narendra Modi, cu care a vorbit la telefon, că nu va participa la summitul G20 de luna viitoare de la New Delhi, relatează BBC, preluat de news.ro.

India este gazda summitului G20 din acest an, care va avea loc în capitala New Delhi în perioada 9-10 septembrie.

Vladimir Putin l-a sunat luni pe premierul Modi pentru a-i spune că ministrul de externe Serghei Lavrov va participa la summit în numele său. Cei doi lideri au discutat, de asemenea, mai multe “probleme regionale şi globale de interes reciproc”, a precizat India într-un comunicat.

Comunicatul Kremlinului dat după convorbirea telefonică menţionează doar că “a avut loc un schimb de opinii în legătură cu viitorul summit G20 de la New Delhi”, dar nu spune că Putin nu va participa la reuniune.

Un purtător de cuvânt al conducerii ruse a declarat însă săptămâna trecută că Vladmir Putin nu va participa la summit deoarece are un “program încărcat”.

În comunicatul Indiei se spune în schimb că Narendra Modi şi-a exprimat “înţelegerea faţă de decizia Rusiei” şi i-a mulţumit liderului de la Kremlin că a sprijinit iniţiativele avute de New Delhi în perioada în care acesta a deţinut preşedinţia G20.

Din G20 fac parte cele mai bogate 19 ţări din lume, plus Uniunea Europeană. India deţine în prezent preşedinţia G20, care se schimbă anual între membri. Este de aşteaptat ca invazia Rusiei în Ucraina să fie un subiect de discuţie la summitul de la New Delhi, unde vor fi prezenţi lideri mondiali, inclusiv preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Rishi Sunak.

Print Friendly, PDF & Email