România ar trebui să plătească minimum 2 miliarde de dolari, dacă pierde procesul pentru Roșia Montană
România ar putea pierde procesul pentru Roșia Montană, intentat de compania Gabriel Resources, respectiv minimum două miliarde de dolari sub formă de daune.
Procesul pentru Roșia Montană, intentat de compania Gabriel Resources țării noastre, ar putea fi câștigat de reclamant. În acest caz, România ar trebui să plătească despăgubiri de minimum două miliarde de dolari.
Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată sa plătească cel puțin două miliarde de dolari.
Compania Gabriel Resources a dat statul român în judecată în anul 2015, pentru minereul aurifer din Roșia Montană, cerând despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari. Între timp, suma finală a ajuns la 4,75 de miliarde de dolari, fără penalități.
Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă pe 14 septembrie 2023.
Cât de mare este miza pentru Roșia Montană
„Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, a transmis Gabriel Resources într-un comunicat de presă.
Miza pentru Roșia Montană este mare. Vorbim de o rezervă de aur estimată la peste 300 de tone, din care aproape 250 ar putea fi exploatate. Pentru comparație, România are rezerva națională de aur de puțin peste 100 de tone, în timp ce a Ungariei este de aproape 95 de tone.
În afară de aur, subteranele din Roșia Montană ar mai adăposti aproximativ 1.600 de tone de argint, precum și zăcăminte de metale rare, foarte căutate: platină, titan, germaniu, wolfram, galiu, nichel, vanadiu, molibden.
Recent, UNESCO a introdus Roşia Montană pe lista obiectivelor protejate la nivel mondial.