22 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

România rămâne groapa de gunoi pentru Europa: Brokerii de deșeuri sunt tot mai inventivi – de la produse second-hand, la fertilizanți pentru agricultură

România rămâne groapa de gunoi pentru Europa: Brokerii de deșeuri sunt tot mai inventivi – de la produse second-hand, la fertilizanți pentru agricultură.

 

România este în continuare destinația preferată pentru deșeurile ilegale din alte state europene. Iar cei care aduc astfel de gunoaie par să fie tot mai inventivi. Fie că le transportă pe mare sau pe uscat, importatorii de gunoi însoțesc aceste deșeuri cu documente pentru produse second-hand, de pildă.

De fapt, este vorba despre ce nu mai pot fi reciclate. Autorităţile vor să schimbe legislaţia ca să definească mai clar un produs la mâna a doua, dar nu și taxa de depozitare a deșeurilor, care rămâne de zece ori mai mică faţă de vestul Europei, notează TVR Info.ro.

De altfel, Garda de Mediu trage un semnal de alarmă privind amplificarea acestui fenomen. Numai anul trecut, în 2023, au fost oprite la graniță peste 500 de transporturi ilegale de deşeuri, adică 10.000 de tone de gunoaie întoarse în ţările din care proveneau.

Iar lupta cea mai aprigă se poartă cu produsele second-hand.

„Sunt tot felul de tertipuri, asta cu second hand-ul e ultima găselniță. Care, de fapt, sunt deșeuri mascate, fie că vorbim de mașini la mâna a doua, care vin la dezmembrări, fie că vorbim de anvelope second hand, fie că vorbim de textile, echipamente electrice și electronice, mare parte dintre acestea sunt deșeuri care vin la noi în țară.

Un subiect interesant în județul Timiș, unde din Italia veneau nămolurile de la stațiile de epurare, tratatrea lor costă foarte mult. Și atunci erau amestecate cu găinaț și erau aduse ca fertilizatori la noi în țară, pentru a fi împrăștiate pe câmpurile noastre”, explică Andrei Corlan, preşedintele Gărzii Naţionale de Mediu.

De altfel, numărul de camioane oprite în vămi în 2023 e de peste 10 ori mai mare, față de anul precedent. Deși importul de deşeuri ce nu pot fi reciclate este interzis și pedepsit cu închisoarea, acest fenomen pare de neoprit, mai notează TVR Info.ro.

Print Friendly, PDF & Email