14 iulie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Șantierul Damen din Galați va construi un portavion de drone pentru Marina Portugaliei

Foto: Monitorul de Galați

Șantierul Damen din Galați va construi un portavion de drone pentru Marina Portugaliei. Nava multifuncțională de ultimă generație are 107 metri lungime.

 

Damen Shipyards Group a încheiat un contract cu Marina Portugaliei pentru proiectarea, construcţia şi echiparea unei nave multifuncţionale de ultimă generaţie, proiectul fiind rezultatul unui proces de licitaţie europeană şi este finanţat de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru a sprijini statele membre ale UE, afectate de pandemia COVID-19).

Damen a dezvoltat această navă multifuncţională de 107 metri lungime pe baza cerinţelor specifice ale Marinei portugheze, notează Monitorul de Galați. Designul este al unei platforme multifuncţionale, cu roluri primare de misiune, care includ cercetarea oceanică, căutarea şi salvarea, precum şi ajutorul în caz de urgenţă, în plus fată de operaţiunile de siguranţă maritimă şi de sprijin naval.

Sistem de lansare drone fără pilot

Nava va fi înzestrată cu un sistem care să lanseze drone şi elicoptere fără pilot iar pentru activităţile de cercetare şi monitorizare oceanică, va fi dotată cu laboratoare şi spaţii de cazare pentru personalul ştiinţific.

În ceea ce priveşte aspectul de sprijin naval, nava construită de șantierul naval Damen din Galați va avea numeroase caracteristici de proiectare pentru a permite astfel de operaţiuni. Acestea vor cuprinde o rampă pentru UUV (vehicule subacvatice fără pilot) şi USV  (vehicule de suprafaţă fără pilot), precum şi o punte de zbor de 94×11 metri şi hangare pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot).

„Suntem mândri că am fost selectaţi să construim această navă impresionantă pentru Marina portugheză şi suntem convinşi că această navă va reprezenta o etapă majoră în sectorul naval. Este prima navă de acest tip, cu cel mai înalt randament de lansare şi de gestionare pentru toate tipurile de drone.

Rolul multifuncţional al acestei nave va permite Marinei portugheze să dezvolte cele mai solicitante misiuni şi în acelaşi timp, capacitatea de a desfăşura activităţi de cercetare în cele mai adânci zone ale oceanului.

De asemenea, marchează relaţia fermă dintre Damen şi Marina portugheză şi prezintă un alt exemplu de cooperare europeană în domeniul industriei de apărare”, a declarat Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, după ceremonia de semnare a contractului, potrivit ziarului Monitorul de Galați. 

 

Print Friendly, PDF & Email