22 februarie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Școala de șoferi în România: Care sunt zonele cu cele mai mici prețuri pentru obținerea permisului auto

Foto: ziarulderoman.ro

 

Școala de șoferi în România: Care sunt zonele cu cele mai mici prețuri pentru obținerea permisului auto și ce documente sunt necesare în acest an:

 

Prețurile pentru cursurile auto au crescut destul de mult în ultimii ani iar cei care nu reușesc să obțină carnetul de conducere din prima încercare vor scoate și mai mulți bani din buzunare.

Prețurile diferă în funcție de zone, de școli și de tipul de mașină pe care se urmează cursurile. De pildă, prețul este cu 15-20% mai mic pentru cei care aleg să facă școala pe o mașină cu transmisie manuală decât pe una cu o cutie automată, notează ProMotor.ro.

Potrivit ProMotor.ro, în estul și centrul României sunt școli care percep un cost de aproximativ 2.000 de lei pentru cursurile destinate Categoriei B de permis. Așadar, cei care aleg să facă școala în școli din Suceava, Iași, Bacău, Harghita sau Covasna vor plăti 2.000 de lei.

Ceva mai scumpe sunt școlile din sudul și vestul țării, prețurile pornind în general de la 2.500 de lei. Și în Ardeal, costul instruirii șoferilor este similar. Pe lângă cursurile propriu-zise, mai trebuie plătite și:

  • fișa medicală – 150-200 lei
  • taxa de înscriere – 250 lei
  • închirierea mașinii în ziua examenului – 150-250 lei.

Drept urmare, cel mai mic preț pentru școala de șoferi este de 2.500 de lei, cu toate taxele incluse. Dar, în general, prețurile se situează în jurul a 3.000 de lei, mai notează ProMotor.ro.

De câte ore de școală este nevoie pentru a ne înscrie la examen

Potrivit legislației rutiere în vigoare, cursantul trebuie să efectueze 24 de ore de pregătire teoretică (legislație rutieră) și alte 30 de ore de pregătire practică. În general, școala de șoferi durează aproximativ două luni, în funcție și de timpul disponibil pentru orele de condus efectiv.

Abia după finalizarea acestora doritorii se pot programa pentru prima probă, cea teoretică.
Cei care trec de testarea teoretică, se pot înscrie apoi la examenul practic. Programarea se face online și, în general, candidații au de așteptat în jur de două luni până să prindă o dată liberă. Astfel, durează cel puțin 4-5 luni din momentul înscrierii la școala auto până ce cursanții ar putea dobândi permisul auto, mai notează ProMotor.ro.

Costuri suplimentare pentru cei care nu iau examenul din prima încercare

Ghinioniștii care nu reușesc să ia examenul din prima încercare vor fi nevoiți să mai scoată bani din buzunar pentru ore suplimentare de condus. Ar trebui minimum 6 ore în plus pentru înscrierea la un nou examen.

Pentru Categoria B, costul unei ședințe suplimentare este între 150 și 200 de lei, o ședință fiind 2 ore, mai notează ProMotor.ro.

Print Friendly, PDF & Email