12 decembrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

STS: 1.736 de apeluri la 112 referitoare la nereguli la secțiile de votare. Ministerul de Interne anunță aproape 400 de dosare pentru posibile infracțiuni electorale

Foto. Pexels

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat că, pe timpul desfășurării alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie 2024, în intervalul orar 07:00 – 22:00, operatorii Serviciului de urgență 112 au preluat și procesat 1.736 de apeluri de urgență care semnalau evenimente în legătură cu procesul de votare. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite un număr de peste 400 de dosare de posibile infracțiuni electorale în ziua alegerilor locale și europarlamentare.

STS a transmis luni, 10 iunie, într-un comunicat de presă că cele mai multe nereguli au fost reclamate din: București, Dolj, Mehedinți, Constanța și Giurgiu.

„Conform procedurilor operaționale, operatorii 112 au transferat cazurile către agențiile specializate de intervenție care au competență în soluționarea acestor tipuri de urgențe.

În această perioadă, au fost adaptate permanent fluxurile de lucru între operatorii 112 și dispecerii agențiilor de intervenție pentru a asigura o funcționare optimă a Serviciului de urgență 112”, a transmis STS în comunicatul de presă.

Suspiciuni de fraudă: 341 apeluri

Potrivit Serviciului de Telecomunicații Speciale, cele mai multe cazuri semnalate au fost următoarele:

  • suspiciuni de fraudă în cadrul proceselor electorale – 341 apeluri;
  • probleme privind starea urnelor, sigiliilor, ștampilelor, buletinelor de vot, secțiilor de votare etc. – 235 apeluri;
  • tulburarea liniștii și a ordinii publice în procesul electoral, respectiv în secţii și în zona secțiilor de votare – 138 apeluri;
  • afecțiuni medicale în secţii și în zona secțiilor de votare – 71 apeluri;
  • propagandă/campanie electorală – 67 apeluri;
  • probleme legate de consumul și comercializarea alcoolului în apropierea secțiilor de votare – 54 apeluri;
  • filmări în cadrul secțiilor de votare și în apropierea acestora – 33 apeluri.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite că, la nivelul întregii țări, au fost întocmite dosare penale pentru cercetarea a 391 de posibile infracțiuni. Totodată, au fost aplicate 276 de amenzi în valoare totală de 323.000 de lei și 233 de avertismente.

MAI: Aproape 1.600 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral

„În ziua alegerilor au fost sesizare 1.578 de contravenții sau posibile infracțiuni legate de procesul electoral. Dintre acestea, 601 nu s-au confirmat, deci aproape 40%, la acest moment, iar 136 sunt în curs de verificare. 11 sesizări nu au fost de competența structurilor MAI și au fost transmise către autoritățile competente: Biroul Electoral Central, Birouri Electorale Județene sau Autoritatea Electorală Permanentă.

Foto: Politia Romana, Facebook

În ceea ce privește frecvența faptelor sesizate, 13,9 % făceau referire la continuarea campaniei electorale, 9,6% la fraudă la vot, 9,5% la fotografierea sau filmarea buletinului de vot, 6,5% dintre sesizări au fost despre posibile infracțiuni de corupere a alegătorilor, 5,8 procente semnalau situații de turism electoral, 3,9% dintre sesizări au fost despre comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de vot, iar 3,5% procente dintre semnalări se refereau la persoane care au sfătuit alegătorii, la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral, iar 2,5% dintre sesizări semnalau prezența în cabina de vot și a altei persoane, în afara celei care votează”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit datelor MAI, cele mai multe sesizări au fost înregistrate în județele Dolj (73 de sesizări), Dâmbovița și Mehedinți (cu câte 71), București (66 de sesizări) și Constanța (cu 65 de sesizări).

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic în ziua votului, au fost verificate peste 21.300 de persoane cu aproximativ 17.400 de vehicule, fiind aplicate 4.906 sancțiuni contravenționale și constatate 63 de infracțiuni.

Peste 84.000 de angajați ai MAI au fost mobilizați sâmbătă și duminică, 8 și 9 iunie, pentru a asigura climatul de ordine publică și protecția secțiilor de vot, transportul materialelor electorale și a dosarelor cu rezultatele votării, precum și pentru a verifica sesizările cu privire la comiterea unor fapte ilegale.

De altfel, MAI asigură în continuare măsurile de protecție la aproximativ 4.500 de secții de vot din București și din cele 41 de județe.

În urma analizei realizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne cu privire la modul de îndeplinire a misiunilor desfășurate în contextul alegerilor europarlamentare și locale, atât în timpul orelor de votare, cât și pe parcursul nopții, după închiderea secțiilor de vot, a fost menținut același climat normal de siguranță și legalitate care a caracterizat întreaga perioadă electorală, fără să fie înregistrate incidente grave pe zona de ordine publică, a anunțat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

De la alegeri, la spital…

Duminica alegerilor locale și europarlamentare a înregistrat și câteva incidente electorale de alt gen, sesizate de angajații MAI. Astfel, în contextul desfășurării procesului electoral, au fost înregistrate 27 de cazuri medicale, în 17 dintre situații fiind nevoie de transport la spital.

„De asemenea, la o secție de votare din jud. Hunedoara s-a întrerupt procesul de vot din cauza unei întreruperi a alimentării cu energie electrică”, a mai precizat purtătorul de cuvânt MAI, Monica Dajbog.

 

Print Friendly, PDF & Email