3 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la prinderea unui hacker rus

Statele Unite au anunţat o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informaţii care să ducă la arestarea unui hacker rus care ar fi orchestrat atacuri de tip ransomware asupra agenţiilor de aplicare a legii şi furnizorilor de servicii medicale din SUA, transmite AFP, preluat de news.ro.

Mihail Pavlovici Matveev este acuzat că a implementat variante de ransomware cunoscute sub numele de LockBit, Babuk şi Hive în încercarea de a extorca plăţi de milioane de dolari, a declarat Departamentul de Justiţie.

“Totalul cererilor de răscumpărare pe care membrii acestor trei campanii globale de ransomware le-ar fi făcut victimelor lor se ridică la 400 de milioane de dolari, în timp ce totalul plăţilor de răscumpărare efectuate de victime se ridică la 200 de milioane de dolari”, a precizat Departamentul într-un comunicat.

Matveev a operat de la începutul anului 2020 folosind diverse pseudonime, inclusiv “Wazawaka”, “m1x” şi “Boriselcin”, a precizat Departamentul de Justiţie.

Instituţia a transmis că ransomware-ul LockBit a fost folosit în peste 1.400 de atacuri asupra unor ţinte din Statele Unite şi din întreaga lume.

Departamentul de Justiţie a precizat că actorii ransomware accesau sisteme informatice vulnerabile şi criptau sau furau date. Trimiteau apoi o notă de răscumpărare prin care solicitau plata în schimbul decriptării datelor sau al nepublicării lor.

Print Friendly, PDF & Email