Teama unei recesiuni în SUA a afectat bursele din întreaga lume. Și BVB a deschis în scădere pe toți indicii
Bursele asiatice au scăzut semnificativ luni, 5 august, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA iar extinderea declinului acţiunilor din Japonia, în urma aprecierii yenului, a dus la o scădere a apetitului pentru risc, transmit Reuters şi Bloomberg citate de Agerpres.
Bursa japoneză a închis şedinţa de luni, 5 august, în scădere cu 12,40%. Este cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. De asemenea, indicele principal Kospi al Bursei din Coreea de Sud a înregistrat luni un recul de 8,70%, notează Agerpres.
Totodată, indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 6,7% îndreptându-se spre cea mai proastă zi din octombrie 2008. Producătorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) a înregistrat un declin record, urmat de acţiunile din sectorul financiar şi industrial.
Indicele Nasdaq 100 al Bursei de la New York a scăzut cu 2,4% vineri, ceea ce a afectat evoluţia companiilor tehnologice, mai notează sursele citate.
Incertitudinile privind posibilele reduceri ale dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, precum şi unele rezultate financiare dezamăgitoare, au dus la intrarea indicelui Nasdaq în teritoriul de corecţie, ştergând mai mult de 2.000 miliarde de dolari din valoare în doar trei săptămâni.
„Turbulenţele de pe pieţe au provocat vânzări accelerate ale acţiunilor. Există multă volatilitate, dar esenţa este: încetinirea economiei SUA pune sub semnul întrebării evoluţia economiei mondiale. De asemenea, aprecierea yenului pune presiune pe acţiunile din Japonia”, a apreciat Kyle Rodda, analist la Capital.Com, potrivit surselor menționate.
Mai mult decât atât, vineri, Departamentul Muncii a anunţat că rata şomajului în SUA a crescut la 4,3% în iulie, sporind temerile privind o posibilă recesiune şi o reducere agresivă a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (Fed).
Și tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu afectează încrederea investitorilor, ceea ce conduce la o scădere a apetitului pentru risc.
Totodată, cotaţiile la ţiţei au continuat să scadă luni, 5 august, după ce anterior au ajuns la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare şi al problemelor din Orientul Mijlociu, traderii urmărind potenţiale măsuri de retorsiune asupra Israelului de către Iran.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se îndreaptă spre 76 de dolari, anulând câştigurile din acest an, după ce vineri a închis la cel mai redus nivel din ianuarie. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol West Texas Intermediate a scăzut sub 73 de dolari, potrivit Agerpres care citează Bloomberg și Reuters.
BVB a deschis în scădere pe toți indicii
Și Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în scădere pe toţi indicii şedinţa de luni, 5 august, iar rulajul se cifra la 47,81 milioane de lei (9,6 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacţiilor, potrivit Agerpres.
Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 3,97%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni de la BVB, consemna o scădere de 4,10%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,12%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 4,55%, mai notează Agerpres.
Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna o depreciere de 3,67% iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, înregistra un recul cu 3,45%.
Cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau COMCM (+8,15%) şi Artego (+7,88%) iar în scădere erau acţiunile Altur (-9,09%), Medlife (-8,44%) şi Carbochim (-8,10%), mai transmite Agerpres.