12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Temperaturile de la suprafața mărilor și oceanelor cresc alarmant. Oamenii de știință nu au nicio explicație

Oamenii de știință au observat o creștere alarmantă a temperaturilor de la suprafața mărilor și oceanelor, în aprilie 2023, fiind înregistrat un nou record: temperatura medie la suprafața oceanelor lumii, excluzând cele de la poli, era de aproape 21°Celsius.

Mările şi oceanele au fost atât de fierbinţi în ultimele 12 luni, încât oamenii de știință au început să se îngrijoreze nu doar de impactul fizic al acestei temperaturi, ci și de implicațiile teoretice ale schimbării, notează ecologic.rec.ro.

Cercetătorii se întreabă dacă încălzirea de anul trecut mai poate fi explicată prin ceea ce se știa deja despre schimbările climatice sau dacă există şi „alte forţe“ care nu au fost luate în considerare până acum. Iar dacă aceasta este explicaţia, înseamnă că toate proiecțiile de încălzire, deja foarte sumbre, nu fac decât să subestimeze de fapt temperatura la care va ajunge apa oceanelor, mai notează ecologic.rec.ro.

Adevăratul test va fi în următoarele 12 luni

Potrivit cercetătorilor, un factor important al încălzirii oceanelor este ciclul solar actual, cunoscut sub numele de Ciclul Solar 25. Activitatea solară este în creștere şi se așteaptă să ajungă la maximum în acest an sau anul viitor, când se poate înregistra o creştere suplimentară a temperaturii apelor.

De asemenea, o altă cauză a încălzirii oceanelor este schimbarea compoziției combustibilului pentru transportul naval. Reglementările „verzi“ care au intrat în vigoare în 2020 au redus cantitatea de sulf din combustibilul folosit de supertancurile maritime, o măsură care a dus la o scădere a unui tip de poluare a aerului, poluare care prin efecte directe și indirecte reflecta lumina soarelui înapoi în spațiu.

Oamenii de ştiinţă cred că această schimbare a dus la o creștere a cantității de energie absorbită de mări şi oceane, deși recunosc că o cuantificare a efectului acesteia este dificil de stabilit.

„Adevăratul test va fi în următoarele douăsprezece luni“, a declarat Susan Wijffels, cercetător ştiinţific principal la Institutul Oceanografica Woods Hole.

„Dacă temperaturile rămân foarte ridicate, atunci aș spune că mai mulți oameni din comunitatea ştiinţifică vor fi cu adevărat alarmați și vor spune: ok, acest lucru este în afara a ceea ce putem noi explica“, a mai explicat Susan Wijffels.

Previziuni sumbre

Anul 2023 a fost de departe cel mai cald an înregistrat atât pe uscat cât, și în oceane. De altfel, multe țări au înregistrat valuri de căldură record, secetă extremă, incendii de pădure, furtuni, căderi record de precipitaţii sau combinații ale acestora (doar în Statele Unite au existat douăzeci și opt de dezastre legate de vreme, care au cauzat daune în valoare de peste un miliard de dolari).

Motive de îngrijorare sunt destule, din păcate. Astfel, dacă previziunile climatice sunt exacte, ceea ce s-a întâmplat în 2023 nu a fost decât o previzualizare a unui viitor sumbru.

Dacă acestor proiecții le lipsesc alte elemente deocamdată necunoscute, acest lucru este și mai grav, avertizează oamenii de știință, potrivit ecologic.rec.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email