13 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Termoficarea Capitalei în 5 pași: Iată care este „secretul” unor facturi mai mici cu 50 – 60%

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că termoficarea din București este o problemă simplă, ce ar fi putut fi rezolvată de ani de zile. 

Ministrul Energiei a prezentat cinci soluții pentru termoficarea Bucureștiului, duminică, 19 februarie, soluții ce ar duce la scăderea facturilor  cu 50 – 60%. De asemenea, apa caldă și căldura nu ar mai lipsi din locuințele Capitalei.

„Am cinci soluții simple și clare:

1. Fuziunea dintre ELCEN și Termoenergetica. Am adoptat un memorandum în Guvern și am solicitat formal acordul lui Nicușor Dan pentru această fuziune. Așteptăm un răspuns, întrucât până acum am primit doar tăcere. Prin integrarea sistemului, costurile vor scădea, ceea ce înseamnă facturi mai mici la întreținere.
2. A doua soluție prezentată astăzi, în premieră, vizează problema gazelor necesare pentru producția de agent termic la ELCEN.
Gazele sunt livrate de Transgaz aproape de CET-uri, iar pentru a le aduce efectiv la centrale, bucureștenii au plătit 3,2 miliarde de lei pentru tarifele de distribuție. Da, ați citit bine. 3,2 miliarde lei din 2007 până azi.
Am găsit o soluție împreună cu echipa ELCEN, specialiști de la Ministerul Energiei și cu sprijinul Transgaz pentru a racorda direct cele patru centrale la rețeaua Transgaz, economisind astfel bani pentru toți bucureștenii, care au plătit până acum din buzunarele lor 50 milioane de euro, în medie, pe an, către distribuitor.
În doi ani se pot racorda toate cele patru CET-uri, iar asta se va simți direct în facturile bucureștenilor. Deja ELCEN a semnat studiul de fezabilitate cu Transgaz pentru racordarea CET Vest. Pentru că Bucureștiul nu mai are timp de pierdut.
3. Modernizarea CET-urilor din București. Cu excepția CET Vest, care a fost modernizat în anii 2000, celelalte CET-uri au nevoie urgentă de investiții.
Vom lansa în curând un apel de finanțare la Ministerul Energiei din Fondul pentru Modernizare pentru CET Progresu și CET Grozăvești, 70 și respectiv 100 de milioane de euro.
CET Sud, cel mai mare din Europa, va beneficia de o finanțare de 500 de milioane de euro, printr-o aplicație individuală. Aceste investiții vor însemna costuri mult mai mici de producere a agentului termic și a energiei electrice, și o poluare mult redusă.

Energie geotermală

4. Exploatarea surselor de energie regenerabilă, în special energia geotermală. Prin semnarea unui acord cu Departamentul de Energie al SUA și obținerea sprijinului partenerilor strategici, vom realiza un studiu de fezabilitate pentru valorificarea acestei resurse în proximitatea Bucureștiului.
Ministerul Energiei va lansa un apel de investiții prin Fondul pentru Modernizare pentru a integra energia geotermală în sistemul de termoficare al orașului. Aer mai curat, facturi mai mici.
5. Reabilitarea rețelei de termoficare. Am lansat deja la Ministerul Energiei un apel de 590 milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de termoficare, iar vineri am semnat primul contract cu municipiul Suceava.
Regula este „primul venit, primul servit”. Până acum, Bucureștiul nu are niciun proiect pregătit. Și e păcat, pentru că aici termoficarea e cea mai gravă problemă din toată țara.

Aer mai curat

Facturi mai mici, acces constant la apă caldă și căldură, un aer mai curat — acestea sunt cele trei mari obiective pe care le am pentru sistemul de termoficare al Capitalei. Soluții concrete pentru Bucureștiul Viitorului.

Repet, lucrurile nu sunt complicate, nu discutăm despre construcția unei rachete care să ajungă pe Marte…doar despre ce avem de făcut pentru a avea apă caldă și căldură, la un cost cat mai mic, în casele bucureștenilor”, a transmis Sebastian Burduja într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Print Friendly, PDF & Email