5 decembrie 2023

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

TNB participă cu spectacolul ”Creatorul de teatru” la Festivalul Internaţional ”Theatre Olympics”

Foto: www.tnb.ro

Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti participă, sâmbătă, la Festivalul Internaţional ”Theatre Olympics”, ce reprezintă cea mai amplă manifestare dedicată teatrului din acest an, cu spectacolul “Creatorul de teatru”, cu Marcel Iureş în rol titular.

Țara gazdă a celei de a 10-a ediţii, jubiliare, a Theatre Olympics 2023  va fi Ungaria, fiind vorba despre un eveniment itinerant. Organizatorul ediţiei este Teatrul Naţional “Madach Imre” din Budapesta, iar director artistic este regizorul Attila Vidnyanszky, directorul general al acestui teatru, potrivit unui comunicat preluat de Agerpres.

Spectacolul “Creatorul de teatru” de Thomas Bernhard, regizat de Alexandru Dabija, îi aduce pe scenă pe actorii pe Marcel Iureş, Ana Ciontea, Alexandru Bindea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Victoria Dicu, Afrodita Androne.

“Creatorul de teatru” este un imn paradoxal închinat artei teatrale, dar şi o privire caustică asupra vieţilor noastre meschine şi tragicomice. În rolul lui Bruscon, Marcel Iureş dă viaţă unui splendid bufon în căutarea absolutului în artă. Actor, autor şi regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist şi intempestiv, Bruscon izbucneşte în tirade îndreptate împotriva mediocrităţii ţării sale, vociferează despre orice, de la politică, societate, teatru – pe care susţine că-l detestă, răbufneşte faţă de condiţiile care îi sunt oferite, pentru că nimic şi nimeni nu se ridică la înălţimea ambiţiilor sale artistice, şi mai ales familia sa, cu care se poartă tiranic, se arată în prezentarea spectacolului.

Ediţia 2023 a Theatre Olympics va fi una specială, atât prin calitate, cât şi printr-o statistică impresionantă: din aprilie până în iulie, 400 de companii din 58 de ţări vin în Ungaria pentru a susţine un adevărat festival al luminii. Cele 750 de reprezentaţii, care vor reuni aproximativ 7.500 de interpreţi, sugerează un potenţial record pentru cel mai amplu festival al acestui moment! Sunt reprezentate toate genurile de teatru, precum şi spectacole de dans, marionete, teatru de stradă, informează sursa citată.

Print Friendly, PDF & Email