12 decembrie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Un specialist în rețele sociale avertizează că 8% dintre români practică „cerșitul” pe Tik Tok

Foto: Getty Images

 

Un specialist în rețele sociale trage un semnal de alarmă privind platformele de acest gen: 8% dintre români practică „cerșitul” pe Tik Tok.

“Tik Tok a luat o amploare foarte mare în România, iar copiii petrec mult timp pe această aplicație. 1,1 milioane de copii din România au cont de Tik Tok iar tineri între 12 și 16 ani petrec 6-8 ore zilnic  pe Tik Tok. 70% dintre ei intră pe aplicație și după miezul nopții. Din 10 postări pe Tik Tok, o mare parte fac trimitere către Only Fans sau au limbaj suburban.

Ianuarie a fost o lună record de utilizatori după 12 noaptea, peste 4 milioane de români au intrat în aplicație la acea oră, mulți dintre ei fiind minori.

De asemenea, pe Tik Tok a mai apărut fenomenul “cerșitului de bani” în live. Practic, oamenii cer diverse cadouri virtuale (inimioare, trandafiri, mașini), care se transformă ulterior în bani. Din aceste sume, o parte revine Tik Tok.

Pot să vă spun că 1,2 milioane de oameni fac live pe Tik Tok, adică 8% din populația României,  și cer bani pe această rețea de socializare. În acest fel, copiii  nu mai sunt stimulați să termine școala pentru că e mai ușor să faci bani cerând pe Tik-Tok. Statul ar trebui să facă ceva, pentru că fenomenul ia o amploare din ce în ce mai mare”, explică un specialist în rețele sociale citat de Financial Intelligence.

 „Salvați Copiii”: 34% dintre adolescenții de 16 – 17 ani sunt online între 4-6 ore pe zi și 14% depășesc 6 ore pe zi

Un studiu realizat de asociația „Salvați Copiii” arată că o treime dintre adolescenţii de 16 – 17 ani (34%) petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, fiind online între 4 şi 6 ore pe zi, iar 14% depăşesc acest prag.

Cercetarea sociologică “Internetul în familie” a fost lansată de organizaţia “Salvaţi Copiii” iar studiul a fost făcut în luna ianuarie în rândul a 1866 de părinţi care au copii sub 18 ani.

Potrivit studiului, vizionarea de conţinut video de către copii şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi: “Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor.

Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). (…) Adolescenţii de 16 – 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, 34% dintre ei fiind online între 4 – 6 ore pe zi şi 14% depăşind şase ore pe zi”.

Pericol de expunere la conținut nepotrivit

Aproximativ 75% dintre părinţi declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea Internetului de către copii este expunerea acestora la conţinut nepotrivit sau posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală. De asemenea, 59% dintre părinţi se tem că ar putea fi victime copiii lor ale infracţiunilor pe Internet.

Prin comparație cu percepția părinților asupra comportamentului online al copiilor, ancheta derulată în 2023 de Salvați Copiii printre copiii cu acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani, arată că:

  • Doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creștere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021;
  • Doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator;
  • Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți /deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul urban;
  • 77 % dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic, pe internet.

“În lumea digitală de astăzi, siguranţa copiilor noştri pe Internet este o responsabilitate comună. Este esenţial ca autorităţile să ne ofere sprijinul necesar, părinţii să fie bine informaţi şi să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al “Salvaţi Copiii.

Organizaţia “Salvaţi Copiii” pune la dispoziţia părinţilor ghidul “Copilul tău este în siguranţă pe Internet?”, creat pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor, mai notează Financial Intelligence. 

 

Print Friendly, PDF & Email