14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Vecinii noștri sârbi investesc în centrale termice pe BIOMASĂ pentru a înlocui păcura și cărbunele

 

Serbia va investi în centrale termice pe biomasă în Niš, Bajina Bašta, Prijepolje, Rača și Novi Pazar, notează publicația Balkan Green Energy News. Prin folosirea biomasei, Serbia va înlocui păcura și cărbunele în sistemele de termoficare. Noile investiții fac parte din a doua fază a programului „Surse de energie regenerabilă – Dezvoltarea pieței de biomasă în Republica Serbia”. 

 

Ministerul Minelor și Energiei din Republica Serbia a transmis recent că a doua fază a proiectului de decarbonizare a sectorului termic este estimată la 31,9 milioane euro. Uniunea Europeană oferă un grant de 10 milioane de euro, în timp ce restul este un împrumut de la Banca de Dezvoltare KfW din Germania și donații din partea Republicii Federale Germania, potrivit Balkan Green News Energy. 

Așadar, proiectul va permite centralelor termice din mai multe municipalități să treacă pe biomasă drept combustibil, oferind locuitorilor aprovizionarea cu energie sigură și un mediu mai sănătos, mai transmite ministerul de resort.

Potrivit publicației amintite, acordurile privind grantul au fost semnate de ministrul Mineritului și Energiei, Dubravka Đedović Handanović, ministrul Integrării europene, Tanja Miščević, și directorul biroului KfW din Belgrad, Carsten Sandhop.

Investiție în încălzire fiabilă și aer curat

Investiția în centrale termice pe bază de biomasă este o veste excelentă pentru vecinii noștri sârbi deoarece vorbim de încălzire fiabilă, costuri rezonabilă, reciclare, ecologie și, implicit, aer mai curat.

„Cu sprijinul UE și al Germaniei, vom continua aceste investiții în Niš, Bajina Bašta, Prijepolje, Rača și Novi Pazar, unde intenționăm să înlocuim păcura și cărbunele cu biomasă.

Emisiile de dioxid de carbon vor fi reduse cu 88%, iar emisiile de dioxid de sulf vor fi aproape complet eliminate, oferind cetățenilor un mediu mai sănătos”, a detaliat ministrul Dubravka Đedović Handanović, citat de Balkan Green Energy News.

Totodată, ministrul Mineritului și Energiei a mai subliniat că noile investiții în termoficare vor continua să reducă poluarea aerului, promovând în același timp dezvoltarea locală și creșterea economică, deoarece biomasa lemnoasă trebuie să provină la nivel local pentru a fi sustenabilă din punct de vedere economic.

Mai mult decât atât, oficialul a amintit că, în ultimii zece ani, UE a oferit peste 600 de milioane de euro sub formă de granturi sectorului energetic al Serbiei.

Ambasadorul Germaniei în Serbia: Vom continua să sprijinim Serbia

De asemenea, la rândul său, ministrul Integrării europene, Tanja Miščević, a spus că proiectul îmbunătățește semnificativ mediul în care trăiesc cetățenii, reducând emisiile de dioxid de sulf și CO2.

„Toate acestea sunt elemente ale tranziției energetice și ale alinierii noastre în sectorul protecției mediului acoperite de capitolul 27, precum și obligațiile pe care le-am asumat din Pactul verde european și alte inițiative regionale”, a precizat ministrul Tanja Miščević.

Și nu în ultimul rând, ambasadorul Germaniei în Serbia, Anke Konrad, a reamintit că obiectivele internaționale privind clima nu ar putea fi atinse fără Balcanii de Vest.

„Prin parteneriatul său strategic pentru climă cu țările din Balcanii de Vest, Germania va continua să sprijine Serbia în implementarea unui proces ambițios de tranziție energetică”, a reamintit Anke Konrad, citat de Balkan Green Energy News.

Print Friendly, PDF & Email