Vești bune! Cele trei CET-uri ale Capitalei vor fi modernizate: costul gigacaloriei s-ar putea reduce la jumătate
Ministrul Energiei Sebastian Burduja și directorul general al Electrocentrale București S.A. (ELCEN), Claudiu Crețu, au semnat contractele pentru modernizarea celor trei CET-uri ale Bucureștiului, cu finanțare europeană nerambursabilă, miercuri, 27 noiembrie, la CET Grozăvești, transmite Radio România București FM.
Finanțarea europeană nerambursabilă se ridică la 362 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare, iar prin modernizarea celor trei CET-uri, costul gigacaloriei ar putea scădea de la 1.000 de lei, cât este în prezent, la 500-600 de lei, potrivit ministrului Sebastian Burduja.
„Bucureștenii așteaptă de decenii aceste contracte. Ele înseamnă modernizarea sistemului de termoficare, producția agentului termic.
Cele trei CET-uri – CET Sud, care este și cel mai mare din Europa, CET Grozăvești și CET Progresul, vor intra într-un program de modernizare, o finanțare de 362 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare, bani nerambursabil.
Cert este că, prin aceste investiții, eficiența va creste semnificativ. Consumul de gaz va scădea cu 40%.
Deci, noi estimăm că, dacă, astăzi, în București, vorbim de un preț la gigacalorie de peste 1.000 de lei, în trei-patru ani de zile, după finalizarea acestor proiecte, putem să discutăm de un preț de 500-600 de lei.
Cu siguranță, asta va însemna și un cost al întreținerii mult mai mic pentru bucureșteni”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Radio România București FM.
Mai mult decât atât, o astfel de investiție va duce și la o reducere a poluării generate de CET-urile ELCEN, dar și cheltuielile cu certificatele verzi, după cum explică ministrul Energiei.
Căldură mai ieftină și producție sigură de energie electrică
Modernizarea celor trei CET-uri va însemna nu doar căldură mai ieftină pentru bucureșteni, ci și producție sigură de energie electrică, aproape de locul de consum, spune și Claudiu Crețu, șeful ELCEN.
„Aceste trei proiecte înseamnă energie termică pentru bucureșteni, mai ieftină, sigură, accesibilă. Aceste trei proiecte înseamnă energie electrică, echilibrarea Sistemului Energetic Național.
Cu aceste sute de megavați, nu vom mai sta în bătaia vântului, ci vom avea capacități sigure și producție, aici, lângă București, mai ales în aceste vremuri tulburi. Vom avea flexibilitate. În acest moment, contractele s-au semnat, banii europeni sunt pe cale să vină.