12 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Vești bune pentru pacienții oncologici: Descoperire revoluționară în tratamentul pentru cancerul de pancreas și de colon

Vești bune pentru pacienții oncologici: Descoperire revoluționară în tratamentul împotriva cancerului de pancreas și de colon. Tehnica poate fi extinsă către alte tipuri de cancer.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Anvers a dezvoltat o nouă terapie celulară care distruge tumorile, a anunțat instituția de învățământ într-un comunicat de presă. Noua terapie ar putea reprezenta un progres major în lupta împotriva cancerului pancreatic și de colon, notează TVR Info citând Le Soir.

Tumorile din pancreas și din colon sunt protejate de un „scut” de țesut conjunctiv care împiedică efectele radioterapiei. Pentru a remedia această problemă a fost dezvoltată o nouă terapie celulară capabilă să distrugă atât celulele țesutului conjunctiv, cât și celulele canceroase.

Echipa profesorului Evelien Smits a descoperit că atât celulele țesutului conjunctiv, cât și celulele canceroase contin o anumită moleculă.

Cu sprijinul Kom op tegen Kanker, profesorul a dezvoltat o nouă terapie celulară care vizează în mod specific această moleculă, mai relatează TVR Info.

„Celule ucigașe naturale”

Noua terapie revoluționară constă în „celule ucigașe naturale”, a explicat cercetătoarea Astrid Van den Eynde. „Aceste celule sunt forțele speciale ale sistemului nostru imunitar.

Ele recunosc celulele canceroase și le distrug. Sunt, prin urmare, celulele imunitare de lupta împotriva cancerului”.

Echipa de cercetători a modificat în laborator „celulele ucigașe naturale” pentru a le face și mai eficiente împotriva bolii. „Le-am dat un fel de braț în plus”, a continuat Van den Eynde.

Foarte interesant este că aceste celule pot fi produse pe scară largă din sângele donatorilor sănătoși. Iar aceasta este o veste excelentă pentru că ar însemna și reducerea costului pentru tratament.

În viitor, echipa își propune să testeze noua terapie celulară pe alte tipuri de cancer, mai notează TVR Info. 

Print Friendly, PDF & Email