14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Vești bune! Se pregătește exploatarea unui nou izvor de apă minerală în vestul României – F1 SNAM ȘIȘTEREA, Bihor. Ce spun experții

Vești bune! Se pregătește exploatarea unui nou izvor de apă minerală în vestul României – F1 SNAM ȘIȘTEREA, Bihor, acolo unde, o echipă de experți din cadrul Serviciului Teritorial Vest al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a început un foraj cu adâncimea de 150 de metri pentru verificarea viabilității izvorului.

Experții Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) transmit într-un comunicat de presă că testarea hidrodinamică de eficacitate și de performanță a forajului nou construit este importantă deoarece determină debitul optim de exploatare a acviferului, iar cunoașterea acestui debit optim este esențială pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă subterană și pentru a proteja mediul.

De altfel, SNAM, care este cel mai mare exploatator de apă subterană din România, caută activ clienți pentru izvoarele pe care le administrează.

„Căutăm permanent clienți pentru izvoarele necontractate, în paralel cu operaționalizarea altora noi, întrucât această resursă strategică poate plasa România într-o poziție privilegiată inclusiv pe piața internațională. (…) Anul trecut indică o creștere de aproape 4% a cifrei de afaceri față de 2022, de la 44,7 la 46,3 de milioane de lei, în vreme ce reducerea cheltuielilor s-a reflectat într-o creștere superioară a profitului, de 6,5%. Inclusiv pe primul trimestru al anului 2024 avem o creștere a veniturilor de 6,7% față de estimat”, a precizat general SNAM, Alin-Iuliu Udriște, în comunicatul de presă preluat de Ziua de Vest. 

Reamintim că SNAM deține un număr de 43 de licențe de exploatare, concesionate de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale. Trebuie menționat că SNAM este principalul jucător în domeniu, fiind cea mai importantă unitate din domeniul extracției și livrării de ape minerale naturale și terapeutice.

De altfel, în prezent, SNAM furnizează aproape jumătate din volumele de apă minerală naturală îmbuteliate de către societățile comerciale de profil din țară. Societatea are acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Apa minerală, un adevărat leac pentru organismul uman

Consumul de ape minerale este extrem de benefic pentru organism, nu doar pentru hidratarea garantată – vitală, ci și pentru prevenirea sau tratarea anumitor afecțiuni.

Apa minerală ajută circulația sângelui, calciul, magneziul și potasiul din apa minerală favorizând acest proces esențial pentru organism. De asemenea, promovează sănătatea sistemului digestiv.

Scade tensiunea arterială

Medicii spun că un nivel redus al magneziului in corp poate determina hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva si afectiuni care cauzeaza batai neregulate ale inimii.

De aceea, apa minerala bogata in magneziu poate oferi ajutor pentru a reduce riscul unor boli cardiovasculare, cel putin aceasta a reiesit dintr-un studiu mai vechi. Desi rezultatele au fost incurajatoare, mai sunt necesare teste in acest sens, potrivit unui articol publicat pe site-ul lanțului de farmacii Dr. Max. 

Contribuie la sănătatea sistemului osos

Consumul de ape minerale este benefic și pentru sistemul osos deoarece conține mari cantități de calciu, cunoscut pentru potențialul său în promovarea sănătății oaselor.

Totodată, magneziul si bicarbonatul din apa minerala sunt alte elemente esențiale în sanatatea oaselor, studiile efectuate pe femei in varsta care au primit un aport suplimentar de magneziu si bicarbonat relevând ca acestea aveau o densitate osoasa mai mare fata de cele cu o dieta cu putine minerale, potrivit Dr. Max.

Consumul de apă mineral poate avea și efecte adverse

Deși are multiple beneficii, apa minerală nu face bine chiar oricui. De acceea este recomandat să consultăm medicul înaintea începerii unei cure cu apă minerală, pe care este bine să o alternăm. Astfel, după ce bem o sticlă de apă de la un izvor, următoarea să aibă altă sursă pentru a ne asigura că beneficiem de toate mineralele din apă (unele ape au conținut mai mare de sodiu, de pildă, iar altele vin cu un aport mai mare de zinc, magneziu, potasiu, calciu etc.

Când vine vorba de efecte adverse, ce pot duce la contraindicații, trebuie amintit că apa minerala contine acid carbonic care baloneaza si poate determina sughit si dureri de stomac. Cantitatea de agenti patogeni pe care apa minerala imbuteliata o poate contine difera de la o sursa de provenienta la alta si de modul de ambalare.

De asemenea, recipientul din plastic poate cauza intoxicatie cu particule de plastic, deoarece contine o substanta numita bisfenol A sau BPA ce poate interfera cu functia hormonala normala.

De aceea se recomandă consumul de apa minerala imbuteliata in recipiente din sticla, aceasta pastrându-și mai bine proprietatile; în acest caz, cantitatile de particulele in suspensie sunt reduse.

Atenție! Apa minerală poate afecta și deteriora smalțul dinților

Potrivit site-ului lanțului de farmacii Dr. Max, apa minerala are un pH mai scazut si este acida, motiv pentru care poate deteriora smaltul dintilor.

Persoanele care au o dieta cu continut redus de sodiu trebuie sa ocoleasca marcilor de apa minerala bogate in sodiu. Cei care se confrunta cu boala de reflux gastroesofagian ar trebui sa evite apa minerala pentru a nu agrava problemele de sanatate.

Exista variante de apa minerala cu arome care contin zahar, indulcitori artificiali si multi alti aditivi, ce pot conduce la boli de inima, diabet, obezitate si afectiuni cronice, probleme dentare sau cu stomacul. Recomandarea este evitarea acestora.

 

Print Friendly, PDF & Email