Vești proaste! Meteorologii emit noi avertizări de inundații pentru județe din partea de Nord-Est a țării
Vești proaste pentru locuitorii zonelor afectate de inundațiile din ultimele zile! Meteorologii au emis noi avertizări de ploi abundente.
Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis avertizare cod galben de precipitaţii, pentru judeţe din Moldova şi nordul Dobrogei, acolo unde anunţă cantităţi de apă ce pot ajunge la 30 de litri pe metru pătrat.
Avertizarea meteorologilor este valabilă în 19 septembrie, în intervalul 03:00 – 18:00, în judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi şi Tulcea.
”În intervalul menţionat, în Moldova şi nordul Dobrogei, vor fi perioade cu averse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15-25 de litri pe metru pătrat şi izolat de peste 30 de litri pe metru pătrat”, informează ANM.
Recomandările autorităților pentru zonele afectate de inundații
Autorităţile din zonele afectate de inundații au transmis recomandări pentru populație.
„Inundațiile pot rezulta din ploaie, zăpadă, furtuni puternice, revărsări de râuri sau cedarea barajelor. Inundațiile pot fi periculoase. Oamenii mor prin înec atunci când nu se evacuează înainte de venirea apelor sau când intră în apele de la inundații. Inundațiile pot deteriora clădiri, drumuri, pot provoca întreruperi de curent și alunecări de teren.Odată cu schimbările climatice, inundațiile devin din ce în ce mai puternice și mai frecvente. Inundațiile se pot dezvolta încet sau rapid, sub formă de viituri. Acestea sunt fi bruște și violente.Poți lua măsuri pentru a te pregăti. Pregătește-te acum pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi. Urmărește avertizările RO-Alert pe mobil și alertele meteo. Când se anunță o inundație, evacuează rapid într-o zonă ridicată și rămâi în siguranță. Continuă să citești pentru a afla mai multe acțiuni pe care le poți lua pentru a reduce impactul inundațiilor”, transmit autoritățile.
1. Rămâi informat. Urmăreşte canalele oficiale de informare. Urmează instrucţiunile de urgenţă ale autorităţilor.
2. Intră la interior când auzi tunete! Dacă poţi auzi tunetele, eşti suficient de aproape de furtună pentru a fi lovit de fulger.
3. Evită şocurile electrice. Stai departe de copaci înalţi, apă şi electronice.
Furtunile pot fi deosebit de periculoase. Un fulger te poate ucide. Furtunile aduc vânturi puternice care pot dărâma copaci şi linii de tensiune. Furtunile pot provoca, de asemenea, inundaţii, grindină sau tornade.
Rămâi acasă în siguranţă şi pregăteşte-te pentru avertismentele de furtună. Oferă ajutor celor care au nevoie, precum persoanele în vârstă sau cu dizabilităţi, copii şi animalele de companie”, transmit autoritățile pe site-ul fiipregatit.ro.