14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Vești proaste pentru șoferii din București și Ilfov! KPMG schimbă formula de calcul a prețurilor de referință pentru RCA. Care sunt efectele

Vești proaste! Șoferii din București și Ilfov vor fi afectați de noile schimbări în formula de calcul a prețurilor de referință pentru RCA, arată o analiză realizată de Economica.net. 

 

KPMG, firma angajată să calculeze pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) prețurile de referință pentru RCA, va opera mai multe schimbări ale formulei de calcul, astfel încât rezultatul final să reflecte cu mai mare precizie realitatea din piață, au declarat, pentru Economica, surse din zone diferite.

Așadar, vorbim de o mișcare cu bătaie pe termen lung, în condițiile în care, după ce expiră actuala formă de plafonare a prețurilor maxime pentru asigurarea de răspundere civilă auto, tariful de referință are șanse să devină ancora de care se va lega un viitor sistem de reglare a prețurilor care să nu fie contestat de Comisia Europeană, notează Economica.

Potrivit surselor Economica, automobilele înregistrate în București și Ilfov, adică în jur de 1,5 milioane de unități sau circa 15-20% din totalul autovehiculelor din România, vor constitui o categorie specială în calculul tarifului de referință  RCA.

De asemenea, KPMG, consultantul de „big four” care a câștigat licitația pentru calculul tarifului de referință va opera și alte modificări ale sistemului de analiză.

În urma acestor modificări, cifrele finale vor ajunge să reflecte cât mai exact realitatea din piață. Modificările s-ar face la solicitarea ASF, care este beneficiarul analizei KPMG și entitatea care concepe raportul final, mai notează Economica.

Tarife direct proporționale cu valoarea și frecvența daunelor

Cine greșește… plătește! Așadar, șoferii din București și Ilfov vor avea un tarif de referință mai mare, în condițiile în care frecvența și valoarea daunelor înregistrate în această zonă sunt cele mai mari din țară.

La nivel de frecvență, au arătat în mai multe rânduri reprezentanți ai asigurătorilor și ai ASF, capitala României ocupă chiar un loc fruntaș în Europa. Potrivit surselor citate, dacă în Paris, de exemplu, se întâmplă, în perioada de valabilitate a asigurării, trei accidente la 100 de polițe RCA, în București media merge spre 11, în timp ce la nivel național frecvența daunei este undeva între 3% și 5%.

De asemenea și costul reparațiilor este, în București și celelalte orașe mari, semnificativ mai ridicat decât în zonele rurale sau orașele mici.  Cum tariful de referință este calculat plecând de la daunalitate, o separare a zonei București-Ilfov (județ în cazul căruia practic mașinile înamtriculate tot în București circulă cu precădere) ar reflecta mai clar condițiile reale.

De altfel, asigurătorii deja aplică prețuri mai mari celor care au mașini înmatriculate în București și zonele urbane cu aglomerări mari, după ce au introdus în propriile formule actuariale și criteriul daunalității zonale, mai notează Economica.

Citiți articolul integral aici: ECONOMICA

 

Print Friendly, PDF & Email