14 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

„Viața e un poem”, un spectacol complex de poezie, dans și muzică, realizat de regizorul Toma Enache

“Viața e un poem”, un spectacol complex, plin de emoție, ce a avut premiera ieri seară, respectiv luni, 3 iunie, la Teatrul Național București (TNB), Sala Atelier. Spectacolul este realizat cu sprijinul BES România, managerul Marta Maria Mocanu fiind și producătorul executiv al filmului „ENESCU, jupuit de viu”, primul film artistic despre viața marelui George Enescu, în regia lui Toma Enache. 

Momente unice, o armonie perfectă între versuri scrise de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Mihail Eminescu, Ion Barbu, Miron Radu Parachivescu, George Seferis (Georgios Seferiadis – poet și diplomat de origine greacă) și alții, muzică de calitate, dans de excepție.
Versuri recitate emoționant de Toma Enache și puse în valoare de vocea unicei Jezebel au pătruns adânc în inimile publicului, treptat, delicat, exact așa cum au fost clapele pianului atinse de Sorin Slat și Alexandru Burcă. Dar acestea sunt doar câteva detalii despre premiera spectacolului semnat de Toma Enache, „Viața e un poem”, ce trebuie văzut.
Reamintim că Toma Enache este primul regizor care a realizat un film artistic despre viața lui George Enescu, o poezie interbelică minunată ce va avea lansarea în toamna acestui an în România. În primăvară, filmul a fost prezentat la festivalul de film de la Cannes.
De asemenea, Toma Enache este și primul regizor care a realizat un film artistic despre “Experimentul Pitești”, “Între chin și amin”, recomand celor care nu l-au văzut.
“Nu sunt faimos, dar sunt aromân” este și primul film în limba aromână realizat în istoria cinematografiei mondiale. Și acest film poartă tot semnătura regizorului Toma Enache.

„Orice viață, oricât de banală sau inutilă ar fi fost…”

Realizator de filme, regizor de film și teatru, actor, scenarist, traducător, poet, scriitor și jurnalist, Toma Enache este și autorul unor poeme de dragoste.
Foto: Muzeul Național al Literaturii Române

Scrise de-a lungul anilor (inclusiv în timpul pandemiei) și adunate în cartea „Infectați de iubire”, poeziile sunt traduse și în limba aromână. De altfel, mai trebuie spus că Toma Enache a și tradus în aromână creații literare din literatura română și din literatura universală. Printre volumele publicate până acum se numără „Arta destinului”, „Lagărele minții” și „Păstorul ideilor”.

Toma Enache s-a născut la 1 noiembrie 1970, pe pământurile binecuvântate ale Dobrogei, la Constanța, într-o familie de aromâni emigranți.

Crede și se încrede în „forța tămăduitoare a poeziei și în smerenia rugăciunii”, pe care o promovează neîncetat, într-o lume care își găsește tot mai multe modele de neurmat.

În vremuri tulburi, când viața este un poem între chin și amin – pentru mulți…, Toma Enache dă speranță tuturor: „Orice viață, oricât de banală sau inutilă a fost, lasă în urmă măcar un vers. O dâră de poezie”. 

 

Print Friendly, PDF & Email