26 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

VIDEO | A fost aprinsă flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice. Torța păcii și a prieteniei va fi aprinsă până la data de 11 august

 

Flacăra olimpică a fost aprinsă, în Olympia, Grecia, marți, 16 aprilie, cu 101 zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice la Paris, de pe 26 iulie 2024. Ceremonia a avut loc în fața rămășițelor vechi de 2.600 de ani a templului Hera,  sanctuarul în care se derulau Jocurile Olimpice Antice.

 

Ceremonia a avut loc în prezența a numeroase personalități: președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou, ministra franceză a Sporturilor și a JO, Amélie Oudéa-Castéra, primărița Parisului, Anne Hidalgo, a președintelui comitetului de organizare a JO de la Paris, Tony Estanguet, președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach.

Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, a transmis un mesaj de speranță care însoțește flacăra olimpică, simbol al păcii în antichitate, flacără aprinsă într-un climat internațional marcat de conflictele din Ucraina și din Orientul Apropiat.

„În inima noastră, cu toții aspirăm la ceva care ne unește, care ne aduce împreună, la ceva care ne dă speranță. Iar flacăra olimpică pe care o aprindem astăzi, simbolizează această speranță”, a transmis președintele Comitetului Internațional Olimpic, germanul Thomas Bach.

Flacăra olimpică va ajunge, pe 26 aprilie, pe Stadionul Panathenaic din Atena, acolo unde va avea loc o altă ceremonie de predare a flăcării către comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice 2024.

Apoi, flacăra va „veghea” o noapte ambasada Franței din Atena, apoi va fi urcată la bordul navei Belem, o faimoasă ambarcațiune cu trei catarge, lansată la apă pentru prima dată în 1896, anul nașterii Olimpiadei moderne.

După o călătorie destul de lungă, flacăra olimpică va ajunge pe 8 mai, la Marsilia, acolo unde se vor desfășura probele de sailing din cadrul Jocurilor. De aici va pleca ștafeta franceză a torței olimpice. Flacăra olimpică va arde până la data de 11 august.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email