Ziua Mondială a Diabetului – 14 noiembrie: Statistic, 6 din 10 diabetici au cel puțin o complicație
14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului, zi marcată, de peste două decenii la această dată, autorităţile din domeniul sănătăţii publice anunţând că, la nivel naţional şi local, în această lună se desfăşoară activitatea de colectare a datelor privind evaluarea sănătăţii şi accesului la serviciile de sănătate conform metodologiei unitare OPHELIA. La nivelul comunităţilor se desfăşoară colectarea de date privind nivelul de alfabetizare în domeniul sănătăţii al pacienţilor cu boli cardio-vasculare şi diabet zaharat, utilizând un chestionar. Statisticile realizate în România, care datează din anul 2022, arată că 6 din 10 diabetici au cel puţin o complicaţie.
”În România, în anul 2022, se aflau în evidenţa cabinetelor medicale de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice 1,27 milioane de persoane cu diabet zaharat.
Dintre pacienţii cu diabet zaharat aflaţi în evidenţă, 6 din 10 persoane aveau cel puţin o complicaţie: 16,8% aveau polineuropatie şi accident vascular cerebral, 13,8% aveau retinopatii (afectarea ochilor), 9,8% arteriopatie obliterantă. Pentru a reduce povara acestei afecţiuni este nevoie de implicare atât din partea decidenţilor, a sistemului de sănătate, cât şi a comunităţilor.
Doar lucrând împreună se poate reduce riscul de diabet zaharat la nivel populaţional şi se poate asigura accesul echitabil al tuturor oamenilor la metode de depistare precoce, la tratament şi îngrijiri cuprinzătoare şi de calitate”, transmite, printr-un comunicat de presă, DSP Dâmboviţa, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului.
JACARDI, proiect implementat de INSP
Prin prisma acestor informații, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), implementează proiectul ”JACARDI – Prevention of NCDs – cardiovascular diseases and diabetes”, acţiune comună a statelor membre ale Uniunii Europene (EU4H-2022-JA-03) derulată în alte 21 ţări europene. Scopul acestui proiect este reducerea poverii bolilor cardiovasculare (BCV) şi a diabetului (DZ), precum şi a factorilor de risc asociaţi, atât la nivel individual, cât şi la nivel social.