1 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

A început Evaluarea Națională. Probele se desfășoară în condiții speciale

Foto: antena3.ro

Astăzi este o zi cu mari emoții pentru peste 172 000 de elevi de clasa a VIII-a care au început  Evaluarea Națională. Aceasta se va desfășura într-un context mai special, ce nu s-a mai întâlnit până acum în învățământul românesc. În această perioadă de pandemie, autoritățile au luat noi măsuri pentru a limita răspândirea infecțiilor în școli.

Examenul a început cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Miercuri se va desfăşura proba la Matematică, iar  un număr de 10.294 de absolvenţi de gimnaziu vor susţine joi, 18 iunie,  proba la limba şi literatura maternă, conform unui comunicat Agerpres.

Proba a început de la ora 9:00 și va desfășura în cadrul a 4.337 de centre de examen. Elevii vor primi primele rezultate pe data de 22 iunie, iar contestațiile pot fi depuse în aceeași zi (în intervalul orar 16:00 – 19:00) si pe 23 iunie (între orele 8:00 – 12:00). Rezultatele finale se vor afișa pe data de 27 iunie.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/ unitatea de învăţământ, se va realiza,de către cadrele medicale, triajul epidemiologic al elevilor. Conform  informațiilor  de la MEC, măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact; temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade. În cazul în care se va constata că temperatura înregistrată depăşeşte maximul admis se  va repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de două – cinci minute.

De asemenea, în fiecare  centru de examen vor exista echipamente şi materiale de protecţie  precum covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc.

Alte măsuri care s-au implementat de către unitățile de învățământ vizează curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, a mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide. Centrele de examinare vor avea  intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de examen şi alte încăperi, semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Fiecare unitate unde se vor da examene, va asigura în permanență săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar. În sălile de clasă, examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt.

Elevii aflaţi în izolare sau care au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus, vor putea susţine probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns