2 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Concert cu emblematicul dirijor Erich Bergel, difuzat de Filarmonica „George Enescu”

Foto: news.ro

 

Filarmonica „George Enescu”  a anunțat că va transmite vineri, pe canalele online, înregistrarea unui concert-eveniment cu o mare  valoare istorică, din 9 octombrie 1997, condus de marele dirijor de origine română Erich Bergel (1930-1998).

Mai exact, într-o serie de concerte de la începutul stagiunii 1997-1998, Erich Bergel a apărut pentru ultima dată pe scena Ateneului Român, cu numai câteva luni înainte de moarte. În acest fel,  concertele care au rămas în memoria publicului drept momente de referinţă ale vieţii sale  muzicale.

Programul ales pentru această transmisie, care va  începe la ora 19:00, este format din „Fantezia pe o temă de Thomas Tallis”, compusă de Ralph Vaughan Williams şi din „Simfonia în re minor”, de César Franck, potrivit unui comunicat news.ro.

Fratele dirijorului, Hans Bergel, a scris cartea „O viaţă de muzician: Erich Bergel”, apărută în Germania în 2006, tradusă şi în limba română de Fundaţia Academia Civică în 2013. Ea prezintă  povestea unei vieţi, recompusă din amintiri personale, din dialoguri, scrisori şi mărturii. „Aş spune că Erich Bergel a fost un mare om într-o epocă de oameni mărunţi care l-au lucrat şi invidiat. Erich Bergel va rămâne însă pentru toate orchestrele din lume şi pentru cele din ţară un mare dirijor, unul dintre cei mai mari ai timpului său”, spune autorul în volum.

Înregistrarea concertului din 9 octombrie 1997 va putea fi ascultată  de publicul de acasă prin intermediul  canalelor online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pagina de Facebook şi canalul de YouTube.

Print Friendly, PDF & Email