17 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Corupția care a dus la tragedia de la Ferma Dacilor, confirmată… Complexul a funcționat ani de zile fără autorizație la incendiu pentru că pompierii au acceptat mici „ATENȚII”

Raed Arafat (arhivă)
Foto: Captura video DIGI24.ro

Tragedia de la Ferma Dacilor revine în atenție cu noi detalii care confirmă corupția din țară. Complexul turistic în care șapte oameni au murit arși în a doua zi de Crăciun nu avea autorizație de incendiu și acest fapt este cauzat de corupție. Corupția din rândul „SALVATORILOR”, acei pompieri care au datoria să și prevină, nu doar să stingă incendii este doar un exemplu printre multe altele.

Complexul turistic Ferma Dacilor ar fi funcționat ani la rând fără autorizație de securitate, deoarece pompierii care ar fi trebuit să închidă localul pentru neregulile găsite au închis ochii în schimbul unor mici atenții, potrivit Realitatea.net.

Lăzi cu sticle de vin sau mobilă la preț redus ar fi doar câteva dintre lucrurile primite de aceștia pentru a trece cu vederea ilegalitățile, mai scrie Realitatea.net.

Fostul șef al ISU Prahova ar fi fost cel care își determina subalternii să nu ia măsuri, arată ancheta. Mai mult, potrivit procurorilor, patronul fermei dacilor, Cornel Dinicu i-ar fi oferit fostului șef ISU și o masă de protocol.

Pompierii „salvatori” au sesizat 6 nereguli, dar…

Înalta Curte de Casație și Jutiție a decis ca Tribunalul Militar București să judece cererea procurorilor de redeschidere a urmăririi penale pe numele colonelului Tiberiu Elisei Dumitru, fost șef ISU, acuzat de luare de mită în cazul Fermei Dacilor.

În motivarea Tribunalului Prahova din 23 ianuaroe 2024, judecătorul trece în revistă cum anume a procedat colonelul Tiberiu Elisei Dumitru pe vremea când era „numărul 2” la șefia ISU Prahova.

Sursa foto: Euronews

Motivarea arată că în perioada 8-12 iulie 2019, col. Tiberiu Elisei Dumitru și mr. Cristina Chelba au realizat două controale în satul Tohani, județul Prahova: unul la Cramele Halewood și altul la Ferma Dacilor.

Cei doi „SALVATORI” au aplicat doar două avertismente și au plecat de la Cramele Halewood cu o ladă cu sticle de vin iar de la Ferma Dacilor cu promisiunea că luna următoare, adică în august, ofițerii de la ISU Prahova vor avea parte de o masă de protocol.

„Astfel, s-a reținut cu valoare de sesizare, că după finalizarea controlului din data de 09.07.2019, efectuat la Cramele Halewood, str. Găgeni nr. 92, în jurul orei 14.00, cpt. (Chelba Cristina – n.r.) ar fi parcat autoturismul proprietate personală pe str. Pompierilor, iar în prezența col. (Dumitru Elisei Tiberiu – n.r.), ar fi încărcat o cutie cu sticle de vin, primită de la reprezentanții societății sus-menționate, în autoturismul utilizat de acesta, marca (Nissan – n.r.) Quasqai.

Pe de altă parte, în împrejurările arătate, la data de 07.08.2019, în condițiile controlului având caracter formal realizat la data de 10.07.2019 la obiectivul Ferma Dacilor din localitatea Tohani, (Dinicu Cornel – n.r.) persoană despre care s-a susținut că ar fi administrat, la data faptelor, prin interpuși societatea în cauză, ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumației pentru masa de protocol menționată anterior”, se arată în cererea de redeschidere a urmăririi penale, citată de Libertatea.

În cazul Fermei Dacilor, col. Tiberiu Elisei Dumitru și mr. Cristina Chelba au constatat 6 nereguli, însă au sancționat doar una, și pe aceea cu avertisment.

Dacă ar exista controale adevărate, s-ar constata că Ferma Dacilor este doar un exemplu, viața oamenilor fiind pusă în pericol în orice clipă de instituții și angajați care există tocmai pentru a preveni.

Print Friendly, PDF & Email