1 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Daily Mail: Unul din 15 pui vânduți în supermarket este puternic contaminat cu o bacterie mortală

 

Sursa: Daily Mail

 

Un studiu citat de publicația Daily Mail arată că unul din cincisprezece pui vânduți în supermarketuri este puternic contaminat cu o bacterie mortală. Bacteria în cauză este cea mai frecventă cauză a intoxicațiilor alimentare și ma grav este că au apărut și mutații, astfel că bacteria este rezistentă la antibiotice, ceea ce duce la decese în rândul celor care consumă carnea contaminată.

 

Daily Mail notează că, anul trecut, zeci de mii de pui proaspeți din supermaket erau contaminați cu bacteria Campylobacter, principalul retailer cu astfel de carne contaminată fiind Waitrose. Al doilea este Lidl. Potrivit Daily Mail, Lidl a înregistrat a doua cea mai mare rată globală în 2023, cu o medie de 3,5% pe parcursul celor patru trimestre.

De altfel, Lidl a înregistrat infestarea la 4% dintre păsări în cea mai mare categorie din iulie până în septembrie și peste 2% din octombrie până în decembrie 2023. Cifrele au fost de aproape 2% în cea mai înaltă categorie din aprilie până în iunie și de 4% din ianuarie până în martie.

Campylobacter reprezintă cea mai frecventă sursă de intoxicații alimentare, bacteria provocând de obicei diaree, greață și vărsături care se ameliorează în mod natural în decurs de o săptămână.

Totuși, în cazuri severe, poate pune în pericol viața grupurilor vulnerabile, inclusiv a copiilor mici, a persoanelor în vârstă și a celor imunodeprimați.

Potrivit Daily Mail, lanțul de magazine Waitrose and Partners a raportat cu până la unul din 15 pui întregi cruzi având cantități excesive de Campylobacter, aceasta depășind limitele stricte de siguranță.

Lanțul de magazine a raportat că 7,1 la sută dintre pui au fost testați pozitiv pentru Campylobacter peste 1.000 CFU/g din octombrie până în decembrie 2023.

Waitrose a motivat că există factori ce depășesc controlul său și dă vina pe condițiile neobișnuit de umede sau de ceață care au alimentat rezultatele neobișnuit de ridicate ale testelor. Cu alte cuvinte, nu este vorba de bacterii, ci de umezeală…

 

 

Print Friendly, PDF & Email