3 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Sancțiuni UE pentru coloniștii israelieni radicali din Cisiordania

 

Uniunea Europeană impune, în premieră, sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor. 

Acordul pentru impunerea sancțiunilor a fost finalizat vineri, 19 aprilie, printr-o procedură scrisă care le permite statelor membre UE să ia decizii cu privire la chestiuni urgente fără a fi necesară prezenţa miniştrilor de resort la Bruxelles.

Sancţiunile vizează indivizi şi organizaţii responsabili pentru violenţe împotriva palestinienilor în Cisiordania, susţin diplomaţii, transmite Agerpres care citează dpa.

Israelienii sancționați astfel vor avea interdicţie de intrare în statele membre UE şi de a face afaceri cu cetăţeni UE. Totodată, eventualele active şi conturi bancare ale lor din Uniunea Europeană vor fi îngheţate, mai relatează Agerpres.

Potrivit dreptului internațional, coloniile israeliene din Cisiordania ocupată sunt ilegale iar numărul israelienilor care locuiesc aici depășește 490.000 de israelieni.

„Autorităţile israeliene trebuie să împiedice noi atacuri, mai ales prin tragerea la răspundere a celor responsabili”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, într-un briefing de presă la sediul ONU de la Geneva.

Escaladarea violenţelor în ultimele zile în Cisiordania este ”un subiect de gravă preocupare”, a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Cel puţin 470 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania de soldaţi sau colonişti israelieni de la începutul războiului din Gaza (7 octombrie 2023), transmite Autoritatea Palestiniană citată de Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email