19 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Antarctica: o bucată uriașă s-a desprins dintr-un ghețar

 

Foto: Btv.md

 În aceste zile se văd din nou efectele încălzirii globale în Antarctica. De curând o echipă de exploratori a văzut cum o bucată uriașă s-a desprins dintr-un ghețar, după cum relatează digi24.ro

Pentru că exista riscul ca viața lor să fie în pericol, cercetătorii s-au retras imediat în larg.

Aceste scene au fost surprinse de cercetătorii aflați pe nava James Clark Ross, sub pavilion britanic. Acest fenomen a durat câteva minute bune și a avut loc foarte aproape de insula Anvers, cea mai mare din Arhipelagul Palmer din Antarctica. Bucățile de gheață au căzut  ca într-un efect de domino, ceea ce i-a uimit pe exploratori.

Simon Wallace, șeful echipei de explorare a declarat: „A început să cadă precum un efect în cascadă, din ce în ce mai departe, de-a lungul ghețarului. În acel moment am început să ne retragem în apele din larg, pentru că doar nu eram siguri cât de mult se va prăbuși. Partea din față a ghețarului așa cum o vedem acum este cu totul diferită față de cea care era acum două zile.”

Acest bloc de gheață care s-a desprins se pare că are 40 de metri înălțime, iar cei aflați la fața locului au spus că ar cântări cel puțin câteva zeci de mii de tone. De asemenea, un alt lucru descoperit de cercetători este că sub acest ghețar se află văi foarte adânci.

Un profesor de la Universitatea Bangor, Kate Retallick, a spus: „Aceste iceberg-uri nu sunt doar de dimensiunea unor case, sunt de dimensiunea unor blocuri întregi de apartamente. Deci nu este deloc nesemnificativă topirea lor.”

După informațiile  de la specialiști, ghețarii din Antarctica se topesc într-un ritm periculos, de șase ori mai rapid decât până acum.  Îngrijorător este că în ultimii 40 de ani, au dispărut 60 de miliarde de tone de gheață și există teorii că procesul este ireversibil, mai  cu seamă din cauza creșterii temperaturii globale.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns