19 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Anul 2024 aduce costuri mai mari șoferilor: Iată cât a crescut prețul parcărilor de reședință

Anul 2024 aduce costuri mai mari șoferilor: Cât a crescut prețul parcărilor în București, în funcție de zonele preferate de posesorii autovehiculelor.

 

Șoferii și posesorii de autovehicule din București vor plăti mai mult pentru locurile de parcare de la 1 ianuarie 2024. Consilierii generali ai Primăriei Municipiului București (PMB) au stabilit noile tarife, majorările fiind motivate de actualizarea tarifelor pentru parcările de reședință cu rata inflației.

Așadar, Hotărârea Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) nr. 108 din 27.04.2023 privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale în Municipiul București, prevede noi sume pentru închirierea locurilor de parcare de reședință.

Astfel, în documentul HCGMB se arată că, începând cu 1 ianuarie 2024 taxele pentru închirierea locurilor de parcare de reședință vor începe cu 341 de lei pentru zona D și vor crește la 455 de lei pentru zona C, 569 de lei pentru zona B și 683 de lei pentru zona A.

Până la finalul lui 2023, tarifele pentru parcările de reședință erau de 300 de lei în zona D, 400 de lei în zona C, 500 de lei în zona B și 600 de lei în zona A.

În ceea ce privește procedura de reînnoire a contractelor de închiriere a unui loc de parcare de reședință, aceasta se va desfășura în perioada 15 ianuarie – 31 martie 2024, notează economica.net.

Când se încheie noile contracte pentru parcările de reședință

De asemenea, solicitările pentru atribuirea unui loc sunt înregistrate, exclusiv online, începând cu data de 15 ianuarie, ora 12:00. Pentru persoanele care nu posedă abilități digitale personalul primăriilor de sector va asigura suportul tehnic necesar.

Pentru a putea obține un loc de parcare în parcările de reședință persoanele fizice trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții de eligibilitate: să dețină în proprietate sau în folosință (comodat autentificat la notar, leasing etc.) un autoturism; să aibă domiciliul sau reședința (dovedite cu documente de identitate – CI/BI) în imobilele din București, în proximitatea cărora sunt amenajate locuri de parcare de reședință; să dețină rol fiscal înregistrat la Direcția Generală de Taxe și Impozite Locale; autoturismul pentru care se solicită atribuirea locului de parcare să fie în circulație, fapt dovedit cu ITP valabil; autoturismul să fie înmatriculat în Municipiul București, excepție făcând cele cu contract de leasing; autoturismul pentru care se solicită atribuirea locului de parcare să dețină o poliță de asigurare RCA valabilă, mai notează economica.net.

Amenzi mai mari pentru parcările ilegale

În paralel, Primăria Generală ia în calcul și schimbarea regulamentului parcărilor. Documentul prevede că parcările de reședință să fie libere în timpul zilei, pentru oricine. În acest moment, cel care plătește taxa are drept asupra locului 24 de ore din 24.

În 2021, cele mai scumpe parcări de reședință din București erau în jur de 80 de lei pe an. De la 1 ianuarie, dacă stați în A, zona centrală, veți plăti 600 de lei pe an. Cei din zona B vor plăti 500 de lei într-un an. Prețul scade spre periferie până la 400, respectiv 300 de lei.

Pentru moment, taxa dă drept asupra parcării 24 de ore din 24, notează Știrile PRO TV. 

Cei care parchează neregulamentar, pe spațiu care nu este parcare, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei. Și cei care au loc de parcare, dar îl blochează cu diferite obiecte, pot plăti amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

Pe lângă scumpirea locurilor de parcare, posesorii de autovehicule mai au de scos din buzunar în plus și pentru carburanți, asigurările RCA și amenzi, în cazul în care încalcă regulile din Codul Rutier.

 

 

Print Friendly, PDF & Email