19 mai 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Vești bune pentru românii care au împrumutat bani de la bănci: Rate mai mici la CREDITELE în lei

Vești bune pentru românii care au împrumutat bani de la bănci: Rate mai mici la CREDITELE în lei. Iată de când se va plăti mai puțin pentru creditele contractate în  moneda națională. 

 

Toți cei care au contractat credite bancare în moneda națională vor plăti rate mai mici în 2024, în funcție de indicele de referință, ROBOR sau IRCC.

Primii care beneficiază de această scădere a ratelor sunt cei care au contractat împrumuturi bancare înainte de 2017. Așadar, această categorie va plăti dobânzi calculate după indicele ROBOR. În ceea ce privește rata ROBOR, aceasta a încheiat anul cu una dintre cele mai mici valori înregistrate în ultimii doi ani, încheind anul cu valoarea de 6,22%, relatează Wall-Street.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în moneda națională cu dobânda variabilă.

Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, mai arată Wall-Street.

O posibilă ieftinire a imobilelor

Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că o inflaţie medie de 6,42% în următoarele 12 luni, mai arată Wall-Street. Totodată, în ceea ce privește rata ROBOR, economiștii CFA prognozează un nivel de 5,79% într-un orizont de 12 luni, iar cursul euro/leu de 5,0590.

De asemenea, profesioniștii în investiții anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, în timp ce 35% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

Mai mult decât atât, 76% dintre participanți (cel mai mare nivel înregistrat in acest an) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 18% că sunt corect evaluate.

Potrivit cotațiilor zilnice ale IRCC, o scădere a ratelor va fi marcată abia în luna martie. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, arată datele Băncii Naționale a României (BNR).

Totodată, prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.

O simulare realizată de Antena 3 CNN, pentru un credit de 210.000 de lei, pe o perioadă de 300 de luni, calculat în funcție de ROBOR, arată că rata va scădea începând cu luna aceasta, ianuarie, de la 1680 de lei la aproximativ 1670 de lei.

Pe de altă parte, dacă același împrumut este calculat în funcție de IRCC, se va înregistra o creștere a ratelor de aproximativ 2 lei, însă din luna aprilie urmează ca și să acestea să scadă cu aproximativ 26 de lei, relatează ziare.com. 

 

Print Friendly, PDF & Email