28 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Peste o tonă de deşeuri, colectate din apele şi de pe malurile râului Olt

Peste o tonă de deşeuri, dintre care aproximativ 600 de kilograme de plastic, au fost colectate din apele râului Olt şi de pe malurile acestuia, de către voluntarii ecologişti, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, potrivit Agerpres.

Astfel, timp de două ore, alături de caiaciştii de la Kayak Champions şi de către reprezentanţi ai comunităţilor locale participante în Programul “Cu Apele Curate”, cei peste 70 de voluntari au strâns mai mult de o tonă de deşeuri, dintre care aproximativ 600 de kilograme din plastic.

Ecologizarea pe luciul apei s-a desfăşurat pe traseul Izbiceni – Gura Oltului, în timp ce acţiunile de ecologizare pe malurile Oltului au avut loc la Plaja Gura Oltului şi la Plaja Oltului, două zone cunoscute pentru biodiversitate şi potenţial turistic local.

Printre voluntarii prezenţi s-au aflat oameni din comunitatea locală Islaz, profesori şi elevi de la Colegiul Naţional Unirea din Turnu Măgurele şi Şcoala gimnazială nr. 1 Islaz, reprezentanţi Apele Române şi Primăria Islaz.

Evenimentul a fost în linie cu tema Zilei Mondiale a Mediului din 2021 – “Restaurarea ecosistemelor” -, dar şi cu filozofia Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), conform căreia această zi trebuie privită şi ca o zi “a Oamenilor”, în care fiecare dintre noi ar trebui să facă o faptă pentru un viitor mai bun, contribuind la protejarea planetei.

Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Viena, aproximativ 4,2 tone de deşeuri sunt transportate zilnic pe Dunăre, adică 1.533 de tone pe an. “În plus, până la Dunăre şi pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel acumulează cantităţi imense de plastic, ceea ce duce la distrugerea biodiversităţii acvatice, scăderea drastică a calităţii apelor din care ne alimentăm şi deteriorarea peisajului. Pentru a lupta cu acest debit de 4,2 tone/zi de deşeuri sunt necesare acţiuni extinse şi menţinute pe termen lung în tot bazinul Dunării şi al afluenţilor săi, atât în România, cât şi în ţările riverane”, notează Asociaţia.

Print Friendly, PDF & Email