28 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Studiu: Poluarea aerului crește severitatea bolilor mintale

Foto: Profimedia Images

Expunerea la aerul poluat este legată de o severitate crescută a bolilor mintale, potrivit celui mai cuprinzător studiu pe acest subiect, potrivit digi24.ro.

Studiul, care a implicat 13.000 de persoane din Londra, a constatat că o creștere relativ mică a expunerii la dioxid de azot a dus la o creștere cu 32% a necesității tratamentului pentru boli mintale și la o creștere cu 18% a riscului de a fi internat în spital.

Cercetătorii spun că descoperirile lor se aplică, probabil, majorității orașelor din țările dezvoltate, iar reducerea poluării aerului ar putea aduce beneficii pentru milioane de oameni.

„Poluarea aerului poate fi scăzută și la scară largă, reducând expunerea populației”, a spus Joanne Newbury, de la Universitatea din Bristol.

Oamenii de știință au studiat frecvența internărilor în spital sau a vizitelor la medici comunitari. Ei au calculat că o reducere mică a unui singur poluant ar putea reduce severitatea bolilor mintale și ar putea economisi zeci de milioane de lire sterline pe an, cheltuite de sistemul britanic de sănătate pentru tratamente.

Nivelurile de poluare a aerului în Londra au scăzut în ultimii ani, dar nu au ajuns la un nivel de siguranță, a spus Ioannis Bakolis, de la King’s College din Londra, care a făcut parte din echipa de cercetare.

Noul studiu, publicat în British Journal of Psychiatry, a urmărit pacienții din sudul Londrei de la primul lor contact cu serviciile de sănătate mintală și a folosit estimări ale poluării aerului la casele lor.

Nivelurile medii trimestriale de dioxid de azot (NO2) în zona de studiu au variat între 18 și 96 micrograme pe metru cub. Cercetătorii au descoperit că persoanele expuse la niveluri de poluare mai mari cu 15 micrograme pe metru cub au avut un risc cu 18% mai mare de a fi internate în spital și un risc cu 32% mai mare de a avea nevoie de tratament în ambulatoriu după un an.

Cercetătorii au descoperit că legătura a fost cea mai puternică pentru NO2, care este emis în mare parte de vehiculele diesel, dar a fost semnificativă și pentru poluarea cu particule mici, care este produsă prin arderea tuturor combustibililor fosili. Nivelurile de microparticule au variat de la 9 la 25 micrograme pe metru cub, iar o expunere crescută cu 3 unități a crescut riscul internării în spital cu 11% și riscul tratamentului ambulatoriu cu 7%.

Print Friendly, PDF & Email