30 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Se reintroduc, temporar, controalele în spațiul Schengen

 

Controalele la frontieră în Spațiul Schengen vor fi înăsprite, temporar, mai multe state membre ale Uniunii Europene fiind nevoite să ia astfel de măsuri. Comisia Europeană permite aceste măsuri, dar pentru o perioadă limitată de timp.

 

Controalele la frontieră în Spațiul Schengen vor fi mai aspre, temporar, normele Schengen permițând acest lucru atunci când este amenințată securitatea internă sau când sunt amenințate politicile publice.

De altfel, în prezent, sunt deja mai multe țări membre ale statului Schengen și care au stabilit controale la frontiere. Dacă vorbim despre Austria, aici putem vedea controale la frontiera cu Cehia.

Acestea ar urma însă să expire la sfârșitul acestei luni. De asemenea, Austria a stabilit controale la frontierele cu Slovenia, Ungaria, dar și cu Slovacia, notează Jurnalul.

Austria nu este singura țară care a implementat controale la frontieră, deși este membră a statului Schengen.

Control înăsprit este și în Danemarca, acolo unde sunt verificate frontierele terestre și maritime din Germania.

Care sunt motivele invocate

Și în Germania au fost stabilite controale la frontiera cu Cehia, cu Polonia, dar și cu Elveția. Aici, guvernanții spuneau că, prin controalele care au fost înăsprite la frontiere, vor să descurajeze migrația ilegală, dar și contrabanda, mai notează Jurnalul.

Dacă aceste state au invocat contrabanda și migrația ilegală, Franța a impus controale la frontierele cu toate țările membre Schengen din cauza amenințărilor teroriste.

Reamintim că România a aderat la Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă iar, în prezent,  poartă discuții pentru intrarea cu granițele terestre. Austria susține însă că nu este de acord ca România să fie membră cu drepturi depline din cauza faptului că spațiul Schengen nu mai funcționează corespunzător și trebuie reformat.

Recent, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că dorește să-l invite pe cancelarul Austriei, Carl Nehammer, pentru a verifica stadiul în care România este pregătită pentru Schengen.

 

Print Friendly, PDF & Email